Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno opět zboří bariéry. Na Emil Open se utkají handicapovaní sportovci z celé Evropy

Brno bude opět bořit bariéry. Už po osmé se v moravské metropoli utkají handicapovaní sportovci z celé Evropy. Evropské hry handicapované mládeže Emil Open se letos uskuteční na brněnských sportovištích od 12. do 16. června. Přihlásilo se na ně bezmála 900 mladých sportovců ze 17 zemí Evropy.

Na uskutečnění osmého ročníku mezinárodně významné akce se výrazně finančně podílí město Brno. „Vážíme si toho, že město Brno v navýšeném rozpočtu jeden a půl milionu korun podpořilo konání letošního ročníku, a dává tak možnost této akci růst a spolu s námi tak i nadále boří bariéry,“ uvedla ředitelka Nadačního fondu Emil, který akci organizuje, Natálie Bilová.

Finančně na akci pravidelně přispívá i Jihomoravský kraj. Pořadatelé však oslovili všechny kraje Česka s žádostí o finanční podporu jejich sportovců. „Jsme rádi, že většina z nich zareagovala pozitivně a kraje jako Pardubický, Ústecký a Středočeský již dotaci schválili,“ pochvaluje si Bilová.

Zapojení doborovolníků a boření bariér

Podle Bilové boří Emil Open bariéry hned na několika frontách. „V první řadě tu finanční, kdy díky podpoře města umožníme sportovní zážitek tak velkému množství mladých lidí. Většina z nich jsou děti i dospívající z různých typů škol a sociálních zařízení a pro řadu z nich je finanční zátěž bohužel důvodem nucené neúčasti," vysvětlila Bilová.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hello Emil Open 2018! ???? #emilopen #brno #emil #open #games #disabled #moveyourwing #hejbnikridlem

Příspěvek sdílený Emil Open (@emil_open),

Jsou tu však i stále bariéry vůči handicapovaným. „Panují zbytečné předsudky, a tak v rámci her plánujeme řadu akcí pro veřejnost, dále zapojení žáků a studentů běžných typů škol jak do řad dobrovolníků, tak do společné sportovní kategorie Mixed," dodala Bilová.

Nový sport a záštita paralympijských vítězů

Akci již tradičně zahájí slavnostní ceremoniál. Toho se zúčastní řada významných osobností, včetně ambasadorů her, mezi které patří i paralympijští vítězové Jirka Ježek či Arnošt Petráček. O program zahájení se postará oblíbený herec a moderátor Jan Kraus.

Emil Open letos nabídne i světovou premiéra nového sportu – ParaPaddleboardingu, který Emil díky partnerství s TJ Lodní sporty představí na brněnské přehradě.

Her se mohou zúčastnit mladí lidé ve věku od 10 do 26 let se zdravotním postižením. Mladí sportovci porovnají síly ve sportovních disciplínách a seznámí se se sportem na vyšší úrovni. Akce také podporuje sociální inkluzi dětí a mladých lidí se zdravotním postižením.

Foto Emil Open

Štítky emil open, handicapovaní, sport, Evropa, Brno, Jan Kraus, paralympijské hry, Arnošt Petráček, Česko, Jihomoravský kraj, Instagram, Pardubický kraj

Brno opět zboří bariéry. Na Emil Open se utkají handicapovaní sportovci z celé Evropy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.