Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Krajští zastupitelé dnes začnou projednávat územní plán. Brno chce ochranu před tranzitní dopravou

Brno žádá kraj, aby plánovaná silnice 43 byla v úseku přes městské části Kníničky a Bystrc zastřešená či v tunelu. Krajské zastupitele čeká dnes formální zahájení aktualizace krajského územního plánu a zástupci Brna zaslali kraji požadavky, jak při aktualizaci postupovat. Jde hlavně o silnici 43, ale například také o obchvat Maloměřic a Obřan. Brno chce maximální ochranu obyvatel města před dopady tranzitní dopravy.

Jihomoravský kraj začne s aktualizací krajského územního plánu na základě studie, kterou si nechal v předchozích dvou letech zpracovat.

Studie mimo jiné doporučila vést dálnici či čtyřpruhovou silnici 43 přes městské části Kníničky, Bystrc a Bosonohy, kde se má velkou křižovatkou napojit na dálnici D1. Město tuto trasu v současnosti nerozporuje. Vzhledem k tomu, že kraj ve studii neřešil, jak bude silnice vypadat, a pouze porovnával dopravní proudy, však požaduje vypracování technického řešení.

„Naším cílem je maximální ochrana obyvatel Brna, proto upozorňujeme, že je potřeba některé záležitosti v aktualizaci řešit, i když jsou nad rámec zásad. Požadujeme, aby se minimalizoval dopad na životní prostředí a aby byl úsek procházející Kníničkami a Bystrcí kompletně zakrytý, tedy v tunelu či zastřešený," řekl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Zároveň nemá silnice vytvářet bariéru v městských částech.

V Bosonohách má kraj podle města mimo jiné zajistit vedení silnice v co největší vzdálenosti od bytové zástavby. Dále požadují brněnští radní jednoznačné vymezení obchvatu Maloměřic a Obřan a jeho napojení na velký městský okruh v úseku Rokytova.

Díky tomu by se přemístila z těchto městských částí tranzitní doprava, která míří do dalších částí Brna z Bílovic nad Svitavou a obcí nad nimi.

Kraj usiluje o vydání aktualizace územního plánu do podzimu roku 2020.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, silnice, stavby, Brno, Jihomoravský, AUDIO, územní plán, doprava, Jihomoravský kraj, Bystrc, Kníničky, Obřany, Maloměřice, Bosonohy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští zastupitelé dnes začnou projednávat územní plán. Brno chce ochranu před tranzitní dopravou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.