Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve Fakultní nemocnici v Brně se loni narodilo nejvíce miminek za poslední léta

Počet narozených dětí ve Fakultní nemocnici Brno, tedy na Obilním trhu a v Bohunicích, se loni opět zvýšil meziročně o 82 na 6367. Jde o nejvyšší počet za posledních osm let a o nárůst třetí rok po sobě. Porodnost v celém kraji naopak klesla o 258 na 14.120 dětí, uvedl dnes na tiskové konferenci ředitel nemocnice Roman Kraus. Připomněl také, že ve středu bude jednat na investičním odboru ministerstva zdravotnictví, aby se konečně přiblížila stavba téměř 20 let plánovaného porodnického centra.

Obě pracoviště fakultní nemocnice slouží na jižní Moravě jako centrum pro komplikované porody, s nimiž mají lékaři výrazně větší zkušenost než v dalších nemocnicích v kraji. „Je čím dál obtížnější poskytovat špičkovou péči na dvou oddělených pracovištích. Bohužel, za poslední rok a půl se ceny materiálu i práce zvedly o 15 procent, proto dolaďujeme projekt a budeme se bavit o výši dotace. Doufám, že investice zůstane prioritou, protože zaměstnanci jsou velmi zatížení a máme skvěle fungující perinatologické centrum. Jižní Morava si novou porodnici zaslouží," řekl Kraus.

Nová porodnice se musí postavit

Přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Pavel Ventruba řekl, že dřív nebo později se stejně bude muset začít stavět, protože budova na Obilním trhu z 19. století jednoho dne spadne. „Nyní není možný další rozvoj. Je potřeba mnohem intenzivnější mezioborová spolupráce a ta také není možná," řekl Ventruba.

Za celý rok nezemřela při porodu jediná maminka

K pozitivním trendům, které vyplývají z ročních statistik, patří pokračující pokles počtu porodů císařským řezem. Ve fakultní nemocnici klesl na 21 procent. Pod tři promile poklesl počet úmrtí novorozenců, loni nezemřela žádná matka. Za posledních pět let zemřely pouze dvě matky.

Domácí porody vnímají ve FN jako problém

Ve fakultní nemocnici považují stále za problém domácí porody, kterých je sice v celkovém množství velmi málo, jen několik desítek, avšak úmrtnost novorozenců je desetkrát vyšší než u porodů v porodnici. I proto se snaží přiblížit prostředí domácímu a dávat čím dál větší prostor porodním asistentkám.

„Vedou v podstatě 100 procent porodů a lékař kontroluje a zasahuje v případě komplikací. Loni se podařilo zvýšit počet porodů, do kterých lékař vůbec nezasahuje, na 20 procent. Reálně vidím, že bychom se mohli dostat na 40 až 50 procent, výhledově až na 60 procent. Stále zvyšujeme kompetence asistentek," řekl Ventruba.

Pokled porodnosti přednosta kliniky neočekává

Přestože se do věku matek postupně dostávají slabší populační ročníky, Ventruba je optimistou a neočekává pokles porodnosti. „Demografické předpoklady jsou závislé na řadě faktorů. Mění se atmosféra ve společnosti a zvyšuje se plodnost. Dříve matky přemýšlely, zda budou chtít druhé dítě, dnes přemýšlí o třetím i s větším odstupem. Zvyšuje se tedy počet dětí na matku. Druhým faktorem je to, že se o dítě ucházejí skupiny, které dříve neměly šanci. Jsou to lesby, gayové, single matky. Využívají možností dárcovství a čísla nejsou malá. V Evropě se takto narodí tři až deset procent dětí. Česko má tedy na to, aby se počet dětí zvyšoval," řekl Ventruba.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky narození, miminka, statistika, fakultní nemocnice, brno, obilní trh, Fakultní nemocnice Brno, nemocnice, porod, Roman Kraus, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, lékař, Brno-Bohunice, Jihomoravský kraj, Evropa, Česko

Ve Fakultní nemocnici v Brně se loni narodilo nejvíce miminek za poslední léta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.