Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno-střed chce nabízet lidem byty v horším stavu, sami by je opravili a tím měli levnější nájem

Městská část Brno-střed chce nabízet k pronájmu i byty v horším technickém stavu, které by zájemci opravili za své peníze. Radnice by jim o náklady snížila nájemné, prohlásil radní Jan Mandát (ODS a Svobodní). Podle něj má městská část skoro 300 bytů ve špatném stavu, které podle pravidel nemůže pronajímat. Nestíhá je ale všechny opravit a unikají jí peníze z nájmů. Žádá proto magistrát o změnu pravidel pronájmu bytů, což by umožnilo takové byty nabízet. Obdobně je na tom i městská část Brno-sever, řekl dnes ČTK místostarosta David Aleš (ANO).

Brno vlastní bezmála 30.000 bytů. Většinu mají ve správě městské části. Brno-střed má přes 4000 bytů a zhruba 500 prázdných, z nich je přes polovinu ve špatném stavu. Brno-server má přes 5000 bytů a také má kolem 500 prázdných.

Radní části Brna-střed žádají magistrát o změnu pravidel, která by zavedla možnost opravy vlastním nákladem. Radnici by to mělo pomoct rychleji obsazovat byty. „Na nájemném za byty v technicky horším stavu nám měsíčně uniká asi 1,7 milionu korun. Pokud by si lidé byt opravili za vlastní peníze, snížili bychom jim nájemné na polovinu po dobu, než by se jejich investice umořila. Znamená to, že bychom měsíčně z těchto bytů měli skoro milion," uvedl Mandát.

Městská část sice byty opravuje, ale vzhledem k velkému množství nestíhá uvést všechny do takového stavu, aby je mohla pronajímat. „Měli bychom dvě skupiny. Část bytů potřebuje jen drobné opravy třeba do 50.000 korun, kde by zájemce udělal opravu podle pravidel městské části. U bytů požadujících opravu ve stovkách tisíc by městská část zpracovala projektovou dokumentaci, která by byla součástí nabídky bytu. Lidé by tak věděli, do čeho jdou," řekl Mandát. V Brně-středu je standardní nájemné 96 korun za metr čtvereční. V některých místech jako například v sociálně vyloučených lokalitách je snížené, jinde může zase přesáhnout i stokorunu.

Byty v horším stavu by chtěla lidem s možností oprav vlastním nákladem pronajímat i městská část Brno-sever. „Prošlo to bytovou komisí a příští týden to půjde do rady. Motivace je stejná jako u Brna-středu. Máme byty ve špatném stavu, ale opravy se nedají stíhat z hlediska financí ani kapacity," dodal Aleš.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Brno-střed, byty, nájem, rekonstrukce, městská část, peníze, oprava, Brno, ODS, ANO 2011, Brno-sever

Brno-střed chce nabízet lidem byty v horším stavu, sami by je opravili a tím měli levnější nájem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.