Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nesnězeno? Brněnský projekt pomáhá v boji proti zbytečnému plýtvání potravin

Každý den zůstane ve stovkách restaurací po celém Brně spoustu neprodaného jídla, které často putuje do koše. Své strávníky by si přitom v pohodě našlo. Dva Brňané tak přišli s nápadem, jak zabránit zbytečnému plýtvání. Jakub Henni a Michaela Gregorová rozjeli projekt Nesnězeno, který za zvýhodněnou cenu nabízí neprodané jídlo z restaurací. Hladoví strávníci se kvalitně a levně nají, podnikům se vrátí část nákladů a obecně se předejde vzniku zbytečného organického odpadu.

Začalo to dobrokávou

S myšlenkou na projekt Nesnězeno přišel Henni s Gregorovou v létě minulého roku. „S Míšou jsme působili v projektu našeho společného kamaráda, jednalo se o projekt Dobro káva - káva, která se neplatí penězi, ale dobrým skutkem. Inspiroval nás nejen projekt, ale také lidé okolo něj, " vysvětlil Henni.

Založili tak facebookovou stránku Nesnězeno, která za krátkou dobu nasbírala tisíce sledujících. „Neměli jsme žádné peníze na vývoj aplikace či webu . Tak jsme se rozhodli udělat minimální produkt v podobě FB stránky," popsal Henni. 

Zakladatelé projektu Jakub Henni a Michaela Gregorová, foto: Nesnězeno

Restaurace nabídnou, lidé se přihlásí

Projekt zatím funguje velmi jednoduše. Podniky přidávají nabídku neprodaných porcí za sníženou cenu přímo na facebookovou stránku, zájemci pak příspěvek okomentují a následně si ho zaplatí a vyzvednou přímo v podniku.

Do projektu se přitom přidává stále více brněnských restaurací. „Vetšina podniků reaguje velice pozitivně a chtějí se zapojit, poslední týdny už se ozývají sami od sebe," dodal Henni.

Vývoj aplikace a expanze do republiky

Pouze u facebookové stránky však nezůstane. Zakladatelé nápaditého projektu jsou si vědomi jeho velkého potenciálu. Rozšířili proto tým a nyní pracují na aplikaci. „Zhruba před měsícem jsme nabrali třetího člena, jež se stará o vývoj aplikace, kterou již brzy spustíme - nabídky se tedy poté přesunou do appky," vysvětlil Henni. 

S technickým posunem se Nesnězenu otevřou dveře do dalších měst v Česku. Brněnský projekt by tak mohl v budoucnu pomáhat s bojem proti plýtváním potravin po celé republice.

Foto Nesnězeno

Štítky nesnězeno, plýtvání potravin, jídlo, podniky, projekt, restaurace, Brno, Česko, Instagram

Nesnězeno? Brněnský projekt pomáhá v boji proti zbytečnému plýtvání potravin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.