Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Edukativní úniková hra Fakescape studentů z Brna zabodovala na prestižní soutěži v USA

Studentský projekt, který může pomoci tisícům škol (nejen) v České republice vyřešit problém s výukou mediální gramotnosti. Přitom snadně, zábavně a hravě. To je Fakescape, úniková hra věnující se tématu dezinformací a fake news. Vymyslela ji v rámci školního projektu partička studentů politologie z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity (FSS MUNI). A už pár měsíců od prvních zatěžkávacích testů přišel výrazný úspěch - druhé místo na celosvětové prestižní soutěži společnosti Facebook v americkém Washingtonu.

Tématu dezinformací a fake news se na Katedře politologie FSS MUNI věnují dlouhodobě. Na podzim roku 2016 například studenti vymysleli projekt Zvol si info, který už přes dva roky úspěšně objíždí střední školy po celé republice s přednáškou o mediální gramotnosti a kritickém myšlení.

CELÁ ZPRÁVA: Studenti bojují s mýty v médiích. Spustili kampaň pro středoškoláky 

Tvůrci nového projektu Fakescape však zvolili atraktivnější, hravější cestu. „Fakescape je zajímavý zejména tím, že se nejedná o přednášky na toto téma, ale studenti hrají únikovou hru, v jejímž rámci odhalují různá fake news a manipulace, díky čemuž se v ději posouvají dále," uvedl vedoucí projektu Fakescape Miloš Gregor.

Tereza Kráčmarová se studenty při řešení únikové hry Fakescape

Odhal padoucha v prezidentských volbách

Hra se se skládá celkem ze čtyř úkolů, které studenti řeší v týmech - redakcích médií. Děj hry je zasazen do fiktivních prezidentských volebních kampaní v budoucnosti a úkolem studentů je odhalit kandidáta - padoucha. Hráči musí padoucha objevit zodpovědnou prací s informacemi. Jsou přitom rozděleni - jeden tým vypracovává úkoly offline, druhý ověřuje informace z článků na internetu. 

„Díky této kombinaci si prohloubí schopnost kriticky uvažovat o souvislém textu a vyhodnocovat obrázky, ale i si o něco více osvojí skutečnost, že když se jimi nějaká informace nepozdává, mohou si ji ověřit na internetu," vysvětlil Gregor.

Od prvnotního nápadu do škol během jediného podzimu

Projekt Fakescape se začal rýsovat teprve na konci září loňského roku. V listopadu pak prošel prvními testovacími skupinami. „Trávili jsme každý den i několik hodin přípravami, vývojem hry a schůzkami, následně jsme i jezdili na první školy a hru testovali," prozradila členka autorského týmu Tereza Kráčmarová. 

Přípravy zabraly hodně času, ale věděla jsem, že dělám něco, co má smysl. Podle ohlasů studentů, učitelů i veřejnosti mám pocit, že projekt má smysl a je pro mě neuvěřitelné, kam jsme se dokázali za pár měsíců posunout," dodala studentka.

Studenti ovládli Washington. A napoprvé!

Pouhých pár měsíců od uvedení hry přišla zatím největší výzva - mezinárodní soutěž pořádaná Facebookem ve Washingtonu. Soutěže se účastnilo přes sto univerzitních týmů z celého světa, přičemž jejich úkolem bylo přijít s projektem, který je zaměřený na boj s extremismem.

„Řada projektů se věnovala osvětě proti různým fóbiím (ať už náboženským, nebo rasovým), jiné projekty upozorňovaly na neutěšenou situaci sirotků ze zemí válečného konfliktu," vysvětlil Gregor. Studenti z Brna měli (stejně jako ostatní) na prezentaci svého projektu pouhých 10 minut, do kterých museli vměsnat všechny informace. Porota sestávala ze zástupců Facebooku, univerzitních profesorů a zástupců politické reprezentace USA.

Studenti z Brna zaujali. A to dokonce tak, že ve velmi silné konkurenci získali neuvěřitelné druhé místo. „Týmová práce žáků, interaktivita a gamifikace, tedy že se o složitém tématu studenti učí formou hry, to vše nám pomohlo získat tohle skvělé umístění. Porotce zřejmě zaujalo i neskutečné nasazení našich studentů, kteří projekt zrealizovali během pár měsíců," prohlásil Gregor.

Dodal přitom, že umístit se takto vysoko hned na první pokus, je unikátní. „Například vítězný turecký projekt se o to snažil dva roky, třetí filipínský tým dokonce dva a půl roku," uvedl. 

Cesta po Česku, Slovensku i zahraničí

Fakescape nyní po dobrodružné cestě do USA čeká především pouť po českých a slovenských školách. „Máme už dotazy a pozvání ze zahraničí, kde už naše hra taky vzbudila zvědavost. Do léta bychom se tak s anglickou verzí měli podívat minimálně do Stockholmu a Budapešti, kde už se domlouváme na konkrétních termínech," vysvětlil Gregor.

Navzdory značné domácí oblibě u žáků, kteří únikovou hrou prošli, a zahraničního úspěchu v podobě ocenění z USA, Fakescape pozornost představitelů českého školství zatím neupoutal. „Samozřejmě budeme rádi, když o spolupráci projeví zájem třeba i ministerstvo školství, ale zatím nás odtud nikdo nekontaktoval," uzavřel Gregor.

Foto Miloš Gregor / Fakescape

Štítky fakescape, úniková hra, Masarykova univerzita, soutěž, USA, facebook, projekt, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Brno, Meta Platforms, Washington, D.C., Česko

Edukativní úniková hra Fakescape studentů z Brna zabodovala na prestižní soutěži v USA  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.