Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rakousko potopilo návrh na zákaz dvojí kvality potravin v EU

Necelý týden před Vánoci odsouhlasila Evropská komise společně s Radou EU a Evropským parlamentem novou směrnici, která má chránit spotřebitele v Evropě. Zmínka o dvojí kvalitě potravin v ní však navzdory českým snahám o zařazení chybí. Rakousko, současná předsedající země Rady EU, návrhy na zařazení zákazu dvojí kvality potravin z pera českých europoslanců buď záměrně ignorovalo, nebo je rovnou smetlo ze stolu.

Konec nekalým praktikám? Ne všem

Návrh evropské směrnice s názvem Nová dohoda pro spotřebitele se má vztahovat na zemědělské a potravinářské produkty, s nimiž se obchoduje v rámci potravinového řetězce. „Vůbec poprvé zakazuje 16 nekalých obchodních praktik, jsou-li uplatněny jednostranně jedním z obchodních partnerů. Určité další postupy budou přípustné pouze v případech, kdy se na nich obchodní strany předem jasně a jednoznačně dohodnou," stojí v tiskové zprávě Evropské komise. V následném výčtu nekalých praktik však dvojí kvalita potravin chybí.

Žhavé téma ve střední Evropě

Proti dvojí kvalitě potravin se zejména v Česku a na Slovensku zvedla za poslední dva roky masivní vlna odporu. Vše odstartovaly série testů, které potvrdily dlouholeté domněnky, že jsou v Česku pod stejným výrobcem i názvem prodávány jiné, horší produkty, co se složení týče. Potraviny určené na německý či rakouský trh jsou vyrobeny z řádově kvalitnějších surovin než produkty pro tuzemský či slovenský trh.

Český návrh naráží na silný odpor, prohlásila Jourová

Do bitvy proti neférovému chování výrobců se vydala i eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a otázky rovnosti pohlaví Věra Jourová. Jak však přiznala letos na podzim v rozhovoru pro Hospodářské noviny, při svém tažení narazila na tvrdý lobbing některých členských zemí. „Dvojí kvalita produktů je opravdu oříšek. Nečekala jsem, že to bude narážet na tak silný odpor v rámci Evropské komise i u některých členských států," prohlásila Jourová v září.

Rakušané návrh buď ignorovali, nebo smetli ze stolu

Nejnovější návrh Nové dohody pro spotřebitele, který předložilo Rakousko jakžto předsedající stát Rady před Vánoci, obavy Jourové potvrdil. Obsahuje sice výčet více než desítky nekalých praktik, které budou trestány jako nezákonné, dvojí kvalita potravin mezi nimi ale není. Přitom směrnice měla být definitivně schválena před volbami do Evropského parlamentu už na jaře příštího roku.

Politici z Česka krok odsoudili

Krok vyvolal odezvu v českých politických kruzích. „Mám velký problém s rakouským přístupem, je třeba, aby dvojí kvalita potravin byla postihnutelná soudním rozhodnutím, dvojí kvalita potravin je zakázané, nekalé, je to takzvaná nekalá praktika,“ řekl severu TN.cz europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

„Oni mají předsednictví, které končí tento rok a je to jejich představa. Většina státu samozřejmě je pro to, abychom neměli dvojitou kvalitu potravin. Myslím, že to prosadíme z nějakého delšího horizontu," prohlásil premiér Andrej Babiš.

Naděje v rumunském předsednictví

Babiš přitom narazil  na skutečnost, že je Rakousko předsedajícím státem Rady EU jen do konce letošního roku. Žezlo poté převezme Rumunsko, což může v ohledu boje za zákaz dvojí kvality potravin pro Česko znamenat značně optimistickou změnu. „Doufám, že bude v této věci vnímavější než odcházející Rakousko,“ uzavřela autorka pozměňovacích návrhů směrnice a europoslankyně za ČSSD Olga Sehnalová. 

Foto pixabay.com

Štítky eu, Rakousko, nová dohoda pro spotřebitele, dvojí kvalita potravin, jídlo, Rada Evropské unie, Evropská unie, spotřebitel, Evropská komise, Evropský parlament, Vánoce, Věra Jourová, Evropa

Rakousko potopilo návrh na zákaz dvojí kvality potravin v EU  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.