Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do konce příštího roku vysadíme nové stromy, slibuje developer ohledně hlavního nádraží

O uplynulém víkendu vykáceli dělníci čtyři vzrostlé stromy na zahrádce u hlavního nádraží. Tato akce vyvolala nevoli značné části veřejnosti. Ředitel developerské společnosti Brno new station development Radim Světlík dnes Drbně oznámil, že vykácení stromů bylo nezbytně nutné a společnost do konce roku 2019 nechá vysázet nové a vhodnější dřeviny.

Stromy by nepřežily stavební práce, zní od developerů

Podle Světlíka byla developerská společnost kvůli revitalizaci budovy postavena před rozhodnutí, jestli současné pajasany ponechat a riskovat tím jejich odumření. „Nechali jsme vypracovat dendrologický posudek, dle kterého předmětné stromy nebylo možné na jejich stanovišti ponechat a bylo nutné zajistit jejich vykácení. Tyto závěry byly odůvodněny zejména tím, že při plánované revitalizaci výpravní budovy by s největší pravděpodobností došlo k porušení kořenové soustavy stromů, ty by mohly odumřít a stát se veřejně nebezpečnými," prohlásil Světlík.

Pokácené stromy u hlavního nádraží, foto: Tramvaják Renda

Stromy se podle něj nacházejí nad velmi frekventovaně užívaným chodníkem a již v minulosti byly opakovaně řešeny problémy s tím, že ze stromů padaly na chodník velké suché větve a ohrožovaly chodce. „Bohužel lze konstatovat, že výsadba předmětných stromů v blízkosti výpravní budovy nebyla vhodná, a to s ohledem na druh těchto stromů," dodal Světlík.

Pokácené stromy u hlavního nádraží, foto: Tramvaják Renda

Kořenová soustava pajasanů u hlavního nádraží podle Světlíka dorostla takových rozměrů, že začala narušovat budovu hlavního nádraží. „Důsledkem toho docházelo k zatékání do suterénu, k vlhnutí zdiva a k dalším závažným negativním důsledkům pro tuto zákonem chráněnou památku," vysvětlil ředitel.

Chybí posvěcení od Drážního úřadu, míní na Brně-středu

Společnost se tak rozhodla pro vykácení a požádala o povolení městskou část Brno-střed. S pokácením čtyř pajasanů pak souhlasil Odbor životního prostředí.  Avšak pod pod podmínkou, že kácení  stromu bude provedeno až ve chvíli, kdy vydá Drážní úřad pravomocné územní rozhodnutí. To se podle radnice Brna-středu nestalo. „Vzhledem k tomu, že toto rozhodnutí nebylo vydáno, budeme pokácení stromů řešit ve správním řízení," uvedla mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová. 

Developerský projekt přitom se zelení na zahrádce u nádraží počítá, vizualizace: BNSD

Vysadíme nové a vhodnější stromy, slibuje ředitel

„Pokud pokácení stromů budí jakékoliv negativní emoce u veřejnosti, je to naší společnosti samozřejmě líto, s ohledem na vše již výše uvedené se však jednalo o krok zcela nezbytný," prohlásil Světlík.  Podle něj má BNSD nařízenou náhradní výsadbu větších stromů. Konkrétně vysadí několik domovských javorů mléčných,a to nejpozději do konce roku 2019. „Tento svůj závazek samozřejmě v uvedeném termínu splníme," ujistil Světlík.

Pokácené stromy u hlavního nádraží, foto: Tramvaják Renda

Společnost Brno New Station Development (BNSD) má od Českých drah pronajatou budovu do roku 2048. V roce 2008 vyhrála budova soutěž na pronájem na dobu 40 let. Vedle budovy hlavního nádraží získala společnost do správy i několik hektarů okolních pozemků, včetně Malé Ameriky. Společnost BNDS se pronájmem zavázala k revitalizaci budovy. V minulosti se již společnost zavázala, že do rekonstrukce nádraží vloží společnost zhruba čtvrt miliardy korun. 

Developerský projekt přitom se zelení na zahrádce u nádrží počítá, vizualizace: BNSD

Foto Tramvaják Renda

Štítky hlavní nádraží, kácení stromů, brno new station development, stromy, vysázení, strom, Brno, revitalizace, Brno-střed, Drážní úřad, České dráhy, Brno new station development a.s.

Do konce příštího roku vysadíme nové stromy, slibuje developer ohledně hlavního nádraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.