Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: V Kobylí otevřeli unikátní kruhovou rozhlednu. Při dobrém počasí uvidíte až na Alpy

V Kobylí na Břeclavsku otevřeli unikátní rozhlednu bez schodů nazvanou Stezka nad vinohrady jako součást místních oslav 100. výročí vzniku Československa. Jedná se o kruhovou rampu s výsečí 334 stupňů, takže z ptačí perspektivy vypadá jako nedotažená kružnice. Stojí na nejvyšším kopci širšího okolí, což je Kobylí vrch s 334 metry nad mořem. Při výjimečně dobré viditelnosti jsou vidět i vrcholky Alp.

„Inspirací pro vznik Stezky nad vinohrady bylo právě dané místo. Rozhledna citlivě vystupuje nad krásné vinařské okolí. Kruh navíc představuje životní cyklus přírody a symbolicky odkazuje na růst obce Kobylí," vysvětluje jeden ze dvojice architektů Jiří Vojtěšek.

Přístupná pro vozíčkáře

Na tvorbě spolupracoval s Jakubem Rolečkem, oba mají společné studio Keeo4design. Díky tomu, že se na rozhlednu vystupuje jako na rampu, mohou na ni běžně i rodiče s kočárky či lidé na vozíku.

Nejvyšší bod je nad zemí téměř osm metrů. Při běžné viditelnosti lze spatřit Pálavu, Lednicko-valtický areál, Malé Karpaty i blízké Modré hory pokryté vinicemi.

Nejenom výhled, ale i cesta nahoru je smyslem Stezky nad vinohrady. Součástí rozhledny je totiž informační systém, který představuje časoprostorovou linii. Lidé zde najdou typické cedulky se šipkami k důležitým místům v okolí, ale také informace o budoucích i historických událostech obce nebo filozofické otázky týkající se návštěvníků samotných.

Konstrukce rozhledny je z ocele a ze dřeva. V blízkém okolí najdou lidé ještě další rozhledny. Nejbližší je na Kraví hoře u Bořetic, o kousek dál na vrcholu Slunečná nad Velkými Pavlovicemi. U Zaječí jsou dvě rozhledny Maják a Dalibor, na východ od Kobylí je Vyšicko nad Mutěnicemi a severozápadně Nedánov u Boleradic.

Autoři | Foto Keeo4design

Štítky Kobylí, rozhledna, vozíčkáři, vinice, Alpy, vznik Československa, okres Břeclav, viditelnost

VIDEO: V Kobylí otevřeli unikátní kruhovou rozhlednu. Při dobrém počasí uvidíte až na Alpy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.