Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lidé na jižní Moravě vybrali přes 800 tisíc korun na hospicovou péči

Přes 820.000 korun vynesla letos sbírka Diecézní charity Brno nazvaná Koláč pro hospic. Peníze poslouží péči o nevyléčitelně nemocné a umírající pacienty. Podle ní lidé dali o 366.000 korun více než loni. Poprvé měli možnost přispět s využitím bezkontaktních terminálů.

Sbírka se uskutečnila na počátku října na místech, kde Diecézní charita Brno působí. Většinou je to v Jihomoravském kraji, služby ale nabízí i v Kraji Vysočina. Dobrovolníci při sbírce nabízeli lidem koláče. Doporučená cena byla 40 korun, dárci ale přispívají různě. Peníze věnovaly i různé firmy.

„Letošní ročník byl jedinečný i díky tomu, že lidé mohli využít bezkontaktních terminálů. Díky nim přispěli přes 34.000 korun," informovala mluvčí charity Anna Tišnovská.

Na různých místech vybrali dobrovolníci desítky tisíc korun, ať už to bylo v Břeclavi, Hodoníně, Znojmě, Tišnově, ale také v Třebíči nebo Žďáru nad Sázavou. V Brně získali přes 170.000 korun a nejvíce, přes 220.000 korun, v Rajhradě, kde je Dům léčby bolesti s hospicem sv. Josefa a Mobilní hospic sv. Jana.

Právě v Rajhradě sbírka Koláč pro hospic vznikla už v roce 2001, koná se při příležitosti Mezinárodního dne hospicové a paliativní péče, která má na starost nevyléčitelně nemocné a umírající. „Výtěžek veřejné sbírky využijeme na provoz a vybavení našich hospiců. Prostředky pomohou zajistit provoz zejména mobilních služeb, které jsme založili už ve všech oblastech brněnské diecéze," řekl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

„Jsme velice rádi, že se letošní ročník setkal s tak velkou přízní veřejnosti. Zájem lidí o sbírku vnímáme jako další z mnoha důkazů toho, že potřeba péče o nemocné a umírající pacienty stále narůstá," dodal Haičman.

Autoři | Foto Diecézní charita Brno

Štítky charita, sbírka koláč pro hospic, Jihomoravský kraj, Brno, Diecézní charita Brno, Oldřich Haičman, Kraj Vysočina, Rajhrad, Břeclav, Znojmo, Hodonín, Tišnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na jižní Moravě vybrali přes 800 tisíc korun na hospicovou péči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.