Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Univerzita otočila. Z dnešního pohledu jde o plagiát, Malá bezesporu opisovala, řekla rektorka

Den po zveřejnění analýzy diplomové práce Taťány Malé, která explicitně říká, že práce není plagiátem, se situace mění. Mendelova univerzita ze svého prohlášení smazala zmínku o tom, že práci nepovažuje za plagiátorství. Podle rektorky by se dnešní optikou vnímání akademických textů opravdu jednalo o plagiát. Malá totiž na 11 stránkách své práce přepsala parafráze studentky, která psala diplomovou práci na stejné téma.

ČTĚTE TAKÉ: Taťána Malá opisovala i v diplomové práci o chovu králíkůPodle univerzity ale o plagiát nejde 
 

Pro současnou ministryni spravedlnosti je to tak další z mnoha ran, které v minulých dnech a týdnech dostala. Nejenže ji opozice, odborná i široká veřejnost kritizují za nedostatečnou praxi a vzdělání, nyní je zpochybněna i cesta, díky které k onomu nedostatečnému vzdělání přišla.

Od králíků k Dunaji

Taťána Malá získala inženýrský titul na Mendelově univerzitě v Brně v roce 2005. Obhájila si ho prácí s názvem Mikroklimatické podmínky v chovu králíků. Poté v roce 2011 získala další, tentokrát magisterský titul z oboru práva na Paneurópské vysoké škole v Bratislavě. Její zapojení do této instituce s (v právnickém oboru) nevalnou pověstí přitáhlo pozornost redaktorů z Českého rozhlasu.

Ti po analýze její diplomky došli (spolu s oslovenými experty) k závěru, že v něm Taťána Malá opisovala. Po mediální smršti, která se strhla okolo tohoto údajného plagiátorství, se Mendelova univerzita - první alma mater současné ministryně spravedlnosti -  rozhodla nechat její práci zanalyzovat.

11 stránek s okopírovanými parafrázemi

„V literárním přehledu, který shrnuje poznatky o technologiích ustájení králíků a požadavcích na mikroklima, jsou v určitých pasážích citovány stejné literární zdroje, jako u diplomové práce zpracované na podobné téma v roce 2003," uvedla v tiskovém prohlášení mluvčí Mendelovy univerzity Jiřina Studenková.

Obě diplomové práce podle univerzity čerpají z dostupné literatury, která byla v té době k dispozici. „V součtu na cca 11 stranách z celkem 25 stran teoretické části Taťány Veličkové je patrný překryv v citovaných odstavcích (pasážích) použité literatury," stojí v prohlášení.

Parafráze nebo přepis?

Redaktoři deníku Právo se však po zveřejnění informací vydali hledat více do hloubky - k citovaným akademickým zdrojům. Porovnali přitom diplomovou práci Malé a diplomovou práci studentky, od které měla ministryně "parafrázovat", s primárními zdroji. Výsledek? Nekteré citované pasáže se u Malé slovo od slova shodují s parafrázemi diplomové práce studentky, nikoliv však s primárními zdroji. Toto zjištění tedy napovídá podezření, že Malá nečerpala z primárních zdrojů, ale opisovala celé parafráze z cizí diplomové práce.

ČTĚTE TAKÉ: KOMENTÁŘ: O králících a insolvencích aneb Babišova Malá domů 

Z dnešního hlediska bychom to vnímali jako plagiát, říká rektorka

„Skutečně se ukazuje, že necitovala původní zdroje, ale převzala část diplomové práce jiné studentky. Na popud vašeho zjištění to bylo předáno kolegyni, ještě se tím zabýváme. Ale pokud jste to zjistili, zřejmě nepřijdeme na nic jiného,“ uvedla deníku Právo rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. . „Část v literární rešerši, těch 11 stran je opsáno, to je bezesporu. K opisování tedy v literární části došlo, s prizmatem roku 2018, dnešního světa, práce plagiátem je,“ dodala rektorka.

Podle ní se však nahlížení na to, co považujeme za plagiátorstí, s přibývajícími roky mění. Dříve se podle Nerudové termín plagiátorství ani nepoužíval, proto práci Malé nelze z tohoto hlediska prohlásit a priori za plagiát.

Práce je jinak originální 

Jak však univerzita dodává, podezřelé pasáže se u diplomové práce Taťány Malé nacházejí pouze v jedné z jejích částí. Jinak je podle univerzity práce bezproblémová. „Diplomová práce Taťány Veličkové Mikroklimatické podmínky v chovu králíků z roku 2005 je originální prací z podstaty kapitol cíl, materiál a metodika, výsledky práce a diskuse," stojí v prohlášení. „Práce splnila svým charakterem požadavky, které jsou na závěrečné práce kladeny. V roce 2005 nebyly závěrečné práce digitalizovány, kontrola citací a zdrojů byla velmi omezená. Přestože jsou zde nesrovnalosti v otázce citací a teoretických východisek, považujeme výsledky práce za originální, jelikož přináší nové poznatky," uzavírá prohlášení.

 

Foto repro youtube

Štítky Taťána Malá, Mendelova univerzita, chov králíků, diplomová práce, opisování, plagiát, Mendelova univerzita v Brně, univerzita, Danuše Nerudová, Andrej Babiš, Právo, Český rozhlas, Dunaj, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita otočila. Z dnešního pohledu jde o plagiát, Malá bezesporu opisovala, řekla rektorka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.