Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO&VIDEO: Okolo tisícovky lidí si v Brně připomnělo oběti komunismu a protestovalo proti KSČM

Připomenout si stovky obětí komunistického teroru a vyjádřit nespokojenost se současným zapojením KSČM do politiky přišlo dnes na Svoboďák okolo tisícovky lidí. O podporu komunistů se přitom bude zřejmě opírat dnes jmenovaná vláda Andreje Babiše a jeho hnutí ANO spolu s ČSSD. I proti tomu se ostře vymezili řečníci na dnešní demonstraci.

Do ticha zněly jména stovek zavražděných

Desítky minut před začátkem akce se z reproduktorů na náměstí ozývaly jména obětí, které o život připravil komunistický režim. Tváře některých nosili na transparentech při setkání sami demonstranti. Na dalších transparentech pak lidé vyjadřovali nespokojenost se soudně usvědčeným spolupracovníkem StB Andrejem Babišem jako vrchním představitelem vlády a jeho současné vládní opírání o podporu komunistů.

Na pódiu se při demonstraci vystřídala celá řada řečníků. Mezi nimi například sestra protikomunistických odbojářů Zdena Mašínová, jeden ze zakladatelů Občanského fóra Michael Kocáb, brněnští politici Petr Kunc z TOP 09, Markéta Vaňková z ODS, Markéta Gregorová z Pirátů, náměstek primátora za lidovce Petr Hladík, prezidentský kandidát Marek Hilšer a především pak Ivan Kania, oběť komunistické perzekuce.

Po řečnických výstupech se symbolicky zahájila výstava vedle morového sloupu, jež mapuje události československou - komunistickou historii od roku 1948 do roku 1989. Protest pak symbolicky uzavřela mše svatá za oběti komunistické tyranie v kostele sv. Jakuba. Akci organizovala platforma Společně Brno s podporou petičního souboru Milion chvilek pro demokracii a organizací Paměť národa.

Foto Martin Šeda

Štítky komunistické oběti, popravy, perzekuce, demonstrace, náměstí Svobody, Babiš, vláda, KSČM, komunismus, Brno, Andrej Babiš, ČSSD, ANO 2011, Státní bezpečnost, Zdena Mašínová mladší, Michael Kocáb, Petr Kunc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO&VIDEO: Okolo tisícovky lidí si v Brně připomnělo oběti komunismu a protestovalo proti KSČM  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.