Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Chtěl jsem se na vlastní oči přesvědčit, že je Země kulatá, vtipkoval v Brně Vladimír Remek

Stal se vůbec prvním člověkem jiné než ruské či americké národnosti, který vyletěl do vesmíru. Evropská kosmická agentura ho označila za vůbec prvního evropského kosmonauta. V sobotu 16. června zavítal Vladimír Remek, muž mnoha kosmických prvenství, do Brna na největší světovou výstavu o kosmonautice Cosmos Discovery.

Letos je to 40 let od vašeho letu, dokážete si vzpomenout na onu zásadní událost, jako by se stala včera?

Na některé momenty ano. Tehdy (po přistání, pozn. red.) jsem prohlašoval, že na to nezapomenu do smrti. Teď to říkám mnohem opatrněji, přeci jen i paměť je jen fyziologická. Určitě jsem spoustu detailů zapomněl, ale ty hlavní vzpomínky cítím velmi dobře.

remek21.jpg

Setkal jste se při vašem pobytu ve vesmíru s něčím, co vás navzdory výcviku zaskočilo?

Jedna věc tam opravdu byla. Při návratu do atmosféry, když už jsme vše odpracovali a záleželo už jen na zákonech aerodynamiky -člověk už nemá žádnou moc nad tím, jak to skončí - tak celý návratový modul neuvěřitelně vibroval.  Podobná přetížení jsem sice zažil i při létání v letadle, avšak ta náhlá a velmi intenzivní vibrace celé kabiny mě překvapila.

Vladimír Remek - narodil se 26. září 1948 v Českých Budějovicích, stal se historicky prvním komonautem z jiné země než Sovětského svazu nebo USA, do kosmu letěl díky programu Interkosmos, ve kterém Sovětský svaz nabídl členským státům návštěvu jejich kosmonauta na sovětské vesmírné stanici. Na stanici Saljut 6 vzlétl Remek společně se sovětským kosmonautem Alexejem Gubarevem 2. března 1978 na palubě kosmické lodi Sojuz 28, ve vesmíru prožil 7 dní, 22 hodin a 17 minut.

Jaký to byl pocit, když jste poprvé uviděl Zemi z vesmíru?

Bylo to krátce po navedení na oběžnou dráhu. Startovali jsme v noci a nad osvětlenou část Země jsme se dostali zhruba nad Japonskem. Ze svého iluminátoru jsem mohl sledovat okolí pouze v úhlu asi 80, 90 stupňů a byl jsem samozřejmě velmi zvědavý, jestli je opravdu kulatá (smích). Zprvu to nebylo dobře vidět, až po chvíli jsem spatřil horizont a byl jsem rád, že kulatá opravdu je (smích).

Narozdíl od mých kolegů, kteří tehdy již měli za sebou alespoň třicetidenní lety, jsem se po našich službách snažil chodit spát později a užít si tak alespoň jeden až dva oblety a pozorování Země navíc. Díky tomu jsem například spatřil, jak se hnuly ledy na velkých kanadských jezerech a další úžasné zážitky, které budu mít navždycky v paměti.

Máte z vesmíru zážitek, který byste označil jako nejsilnější?

Nedokážu vyzdvihnout pouze jeden. Měl jsem velmi dobrou příležitost a možná i štěstí, že jsem za relativně krátký let viděl celou řadu unikátních věcí: mádhernou polární záři, meteority, které prolétly pod námi. Navíc jsem se podílel na řízení kosmické lodi, což je pro pilota nesmírně zajímavé. Parta byla také skvělá. Těch úžasných věcí byla celá řada a nelze vybrat jen jednu.

 

remek2.jpg

Vrátil byste se do vesmíru?

Samozřejmě bych hrozně rád. Avšak je to jen hypotetická otázka. Už dávno neodpovídám fyzickým parametrům (smích).

Jak se vám líbí výstava Cosmos Discovery?

Už jsem o výstavě četl před otevřením a musím uznat, že na to, že jde o přenosnou výstavu, tak je velmi dobře udělaná. Dává pěkný a vyvážený přehled o průřezu kosmického snažení lidstva - od prvních teoretických úvah přes veškerý technický vývoj až po současnost. Myslím si, že je to velmi dobrá výstava.

ČTĚTE TAKÉ: Největší světová výstava o kosmonautice nabízí orbitální stanici, trysku rakety nebo pravý meteorit

Do začátku letošního roku  jste byl velvyslancem v Rusku, co plánujete dál? Půjdete například do politiky?

Letos mi bude 70 let. Na velvyslanectví už jsem svou čtyřletou misi splnil. V nejbližší době nepřemýšlím, že bych se do něčeho nového hrnul. Ani do politiky, ani do práce na plný úvazek. Už se necítím v osm ráno nastoupit a snažit se do konce pracovní doby odevzdat nějaké resumé. Na druhou stranu nehodlám ani trávit čas v bačkorách u televize (smích).

Foto Varvara Šatunova

Štítky Vladimír Remek, kosmonaut, Cosmos Discovery, výstavy, rozhovor, vesmír, Země, Brno, Světová výstava, výstava, Evropská kosmická agentura, Sovětský svaz, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chtěl jsem se na vlastní oči přesvědčit, že je Země kulatá, vtipkoval v Brně Vladimír Remek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.