Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO&VIDEO: Stovky lidí dnes v Brně demonstrovaly proti Andreji Babišovi

Několik stovek lidí přišlo dnes na Zelný trh v Brně na zahájení Koncertu pro demokracii, který je protestem proti trestně stíhanému premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Někteří měli transparenty proti Babišovi, jiní mávali českou vlajkou. Před davem bylo přichystané pódium pro několik řečníků a hudebníků. Vystoupili na něm například senátor Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL), rektor JAMU Petr Oslzlý a další. Protestní akce se konají ve více městech České republiky, krom Brna třeba i v Praze, Olomouci, Ostravě nebo Českých Budějovicích, kde je zrovna Babiš na návštěvě.

Lidé v Brně měli transparenty s nápisy: "Necheme trestně stíhaného premiéra", "Nechci premiéra Stbáka, lháře, sprosťáka, manipulátora, zločince", "Babiš je rakovina této země" nebo "Komunisty a stbáky ve vládě nechceme".

Koncert pro demokracii je podle organizátorky Hany Strašákové spojený s celostátní akcí nazvanou Jednou provždy! směřující proti Babišovi. „Koncert slouží jako završení sběru podpisů petice za odstoupení trestně stíhaného premiéra. Petici za 100 dní podepsalo 250.000 lidí," uvedla Strašáková.

Signatáři požadují, aby byl premiérem člověk, který má vyjednanou podporu ve Sněmovně, není trestně stíhaný a má čisté lustrační osvědčení. Dále chtějí, aby hnutí ANO a ČSSD odmítly vznik vlády závislé na komunistech a aby prezident konal a jmenoval slušného premiéra. Akci zahájili senátor Papoušek a Oslzlý, který mluvil o tom, že České republice hrozí, že se stane totalitním ostrovem.

Na jevišti vystoupili i kadeřník Jan Špilar, kandidát do Senátu, stejně jako jeho protivník, rektor Masarykovy univerzity, Mikuláš Bek. Mezi řečníky pak také stand up komička Adéla Elbel, předsedkyně hnutí Žít Brno Barbora Antonová nebo ředitel Divadla Bolka Polívky Ondřej Chalupský.

O vládě jedná hnutí ANO s ČSSD, vytvořily by menšinovou koalici, kterou by podporovali komunisté. ČSSD má o vstupu do vlády rozhodnout ve vnitrostranickém referendu do půli června. Nyní vládne vláda v demisi složená hnutím ANO, která však nezískala podporu ve Sněmovně.

Foto Martin Šeda | Zdroj ČTK

Štítky protest, demonstrace, Andrej Babiš, premiér v demisi, milion chvilek pro demokracii, Brno, ANO 2011, Petr Oslzlý, Zdeněk Papoušek, Česko, vláda, KDU-ČSL, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO&VIDEO: Stovky lidí dnes v Brně demonstrovaly proti Andreji Babišovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.