Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hodně práce, málo lidí. Brigádníci si letos na jižní Moravě vydělají výrazně více

Odměny pracovníků aktuálně rostou napříč celou Českou republikou. Je to způsobené především dlouhodobým nedostatkem pracovních sil a zároveň zvýšeným počtem pracovních nabídek během letních měsíců. Kromě výpomoci na sezónní práce firmy shánějí i dočasnou náhradu za stálé zaměstnance, kteří si vybírají dovolenou. V Jihomoravském kraji si letos brigádníci typicky vydělají od 100 do 120 korun na hodinu, tedy o pětinu více než v předchozích letech. Vyplývá to z nejnovějšího vyhodnocení regionálních dat personální agentury Adecco ČR.

Rekordní zaměstnanost žene nahoru výši mezd ve většině firem a ani brigády nejsou výjimkou. „Oproti roku 2017 jsme zaznamenali zvýšení počtu nabídek brigád o 10 až 15 %. Odměny na některých pozicích vzrostly dokonce až o 20 %,“ uvádí Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR.

Nejžádanější jsou skladníci a pokladní

Wysoglad dodává, že nejčastěji firmy poptávají brigádníky do skladů či logistických center. Velmi žádaní jsou také brigádníci na pokladny v supermarketech. Kromě výpomoci na sezónní práce totiž letos firmy více než kdy dříve hledají někoho, kdo by krátkodobě zastoupil kmenové zaměstnance na dovolené.

Díky příznivé ekonomické situaci mají firmy v tuzemsku dostatek zakázek, sotva je ale stíhají plnit, protože jejich personální stavy jsou dlouhodobě podhodnocené a nové lidi je obtížné najít. Absence stálých zaměstnanců během dovolené tak pro firmy znamená značné potíže.

Na léto jsou potřeba lidé pro administrativu a do supermarketů

V Jihomoravském kraji jsou velmi žádné letní posily pro administrativní práci v kanceláři, firmy za ni nabízí kolem 120 Kč za hodinu. Stejnou odměnu brigádníci dostanou za pomocné práce na stavbě.

Klasickou sezónní práci představuje venkovní prodej občerstvení, který je ohodnocen 100 až 115 Kč za hodinu. Supermarkety platí za pozici pokladní či pokladního kolem 110 Kč na hodinu. Za výpomoc ve skladu firmy obvykle platí kolem 100 Kč za hodinu.

 

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj s použitím TZ

Štítky brigády, práce, zaměstnání, administrativa, supermarkety, jižní Morava, Jihomoravský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodně práce, málo lidí. Brigádníci si letos na jižní Moravě vydělají výrazně více  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.