Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Na jihu Moravy se za poslední čtvrtstoletí razantně zvýšil věk, jehož se mohou lidé dožít

V Jihomoravském kraji se za posledních 25 let zvýšila u mužů i žen naděje dožití, tedy věk, kterého se průměrně mohou dožít. U mužů se zvýšila o sedm let a u žen skoro o šest let. V tiskové zprávě to uvedl Karel Adam z Krajské správy Českého statistického úřadu v Brně.

Muž, který se v kraji narodil loni, by se mohl dožít věku 76,5 roku a žena pak 82,7 roku. Český statistický úřad zpracovává údaje o naději dožití z úmrtnostních tabulek, které vyjadřují intenzitu úmrtnosti dané populace. Údaje se zpracovávají vždy za dva roky.

„Z dvouletých průměrů let 2016 a 2017 vyplývá, že muž narozený v Jihomoravském kraji v roce 2017, se pravděpodobně dožije věku 76,45 let, což je mezi kraji pátý nejvyšší věk," informoval Adam. Žena narozená loni v Jihomoravském kraji se podle něj pravděpodobně dožije 82,69 let, což je třetí nejvyšší věk mezi kraji.

Mezi muži vede Praha

Nejpříznivější údaje naděje dožití jsou u mužů v Praze, a to 78,06 roku. U žen je to v Kraji Vysočina a v Praze, kde je shodně 82,75 roku.

Oblastí s nejnižší nadějí dožití zůstává u mužů i žen Ústecký kraj, a to se 74,10 roku a 79,81 roku. Naděje dožití, tedy střední délka života, se postupně zvyšuje. Od průměru z let 1992 a 1993 se zvýšila v Jihomoravském kraji u mužů přesně o 7,13 roku a u žen o 5,79 roku. V celé České republice se za sledované období zvýšila u mužů naděje dožití o 7,18 roku a u žen 5,57 roku.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky věk, dožití, jižní Morava, Jihomoravský kraj, Morava, Karel Adam, Český statistický úřad, Brno, Praha, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy se za poslední čtvrtstoletí razantně zvýšil věk, jehož se mohou lidé dožít  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.