Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTO: Červi, štíři, šneci. Největší zájem na Extrem Food Festivalu měli lidé o hadí maso

Nečekaný zájem o hadí a krokodýlí maso znamenal, že odpolední návštěvníci dnešního brněnského Extrem Food Festivalu už měli poněkud zúžený výběr. Podle organizátora akce Pavla Pichlera šlo přitom o letošní novinky a například porce hadího masa na ochutnání stála 300 korun. Společně s prodejci proto očekával, že tyto poměrně drahé pokrmy si nekoupí tolik lidí. Opak se však stal pravdou.

Festival netradičního a extrémního jídla se konal v Lužánkách potřetí a zájem o něj stále roste. Letos přesáhla návštěvnost 1000 lidí a kvůli tomu už Pichler zvažuje, že čtvrtý ročník bude dvoudenní. Dopoledne dokonce někteří lidé kvůli přeplněnosti areálu a frontám odcházeli.

„Nechceme festival přesouvat na jiné místo, protože Centrum volného času Lužánky je velice příjemné a jsme rádi, když tu lidé stráví celý den," řekl Pichler. Letos se také tři stánky a zmrzlinový stánek přesunuly před hlavní areál a vznikla u nich odpočinková zóna.

Hadí a krokodýlí maso došlo brzy

Odpoledne, když došlo hadí a krokodýlí maso, se tvořily největší fronty u hmyzích pokrmů a u pochutin ze šneků. „Každý rok se také snažíme obměňovat ovoce, aby lidé chodili znovu. Původně jsme si mysleli, že budou chodit cestovatelé, ale ti to ochutnají na cestách, zatímco k nám chodí ti, kteří třeba tolik necestují," řekl Pichler.

Červy povolil nový zákon

Poprvé bylo možné také ochutnat holoubata. I na příští rok předpokládá, že se objeví něco nového, komplikací je pouze legislativa. „V některých případech bychom bohužel měli problémy s hygienou, protože české zákony některé potraviny nepovolují, přestože v jiných částech světa mohou být běžné. Napadá mě balut, což je zárodek kuřete, který se jí v jihovýchodní Asii zcela běžně. Kromě hygieny bychom však měli asi problém i s ochránci přírody," uvedl Pichler.

Do nedávna byl problémem i hmyz, který je v Evropské unii na talíři legální teprve od letošního 1. ledna. „Dřív se jedl v klubech, na veřejnosti to bylo komplikované. Povolení je vidět na řadě food festivalů, kde se nyní hmyz stal běžnou záležitostí," uvedl Pichler.

V Brně táhl i guláš

Jiná část Lužánek dnes žila také Gulášfestem, při němž soutěžilo několik týmů ve vaření guláše na ploše tenisových kurtů. Lidé pak mohli porci soutěžních gulášů ochutnávat. I zde se sešlo návštěvníků několik set a hlasitě soutěžícím fandili.

Foto Extrem Food Festival | Zdroj ČTK

Štítky maso, food festival, Lužánky, guláš, Evropská unie, pokrm

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Červi, štíři, šneci. Největší zájem na Extrem Food Festivalu měli lidé o hadí maso  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.