Nečekaný zájem o hadí a krokodýlí maso znamenal, že odpolední návštěvníci dnešního brněnského Extrem Food Festivalu už měli poněkud zúžený výběr. Podle organizátora akce Pavla Pichlera šlo přitom o letošní novinky a například porce hadího masa na ochutnání stála 300 korun. Společně s prodejci proto očekával, že tyto poměrně drahé pokrmy si nekoupí tolik lidí. Opak se však stal pravdou.
Festival netradičního a extrémního jídla se konal v Lužánkách potřetí a zájem o něj stále roste. Letos přesáhla návštěvnost 1000 lidí a kvůli tomu už Pichler zvažuje, že čtvrtý ročník bude dvoudenní. Dopoledne dokonce někteří lidé kvůli přeplněnosti areálu a frontám odcházeli.
„Nechceme festival přesouvat na jiné místo, protože Centrum volného času Lužánky je velice příjemné a jsme rádi, když tu lidé stráví celý den," řekl Pichler. Letos se také tři stánky a zmrzlinový stánek přesunuly před hlavní areál a vznikla u nich odpočinková zóna.
Odpoledne, když došlo hadí a krokodýlí maso, se tvořily největší fronty u hmyzích pokrmů a u pochutin ze šneků. „Každý rok se také snažíme obměňovat ovoce, aby lidé chodili znovu. Původně jsme si mysleli, že budou chodit cestovatelé, ale ti to ochutnají na cestách, zatímco k nám chodí ti, kteří třeba tolik necestují," řekl Pichler.
Poprvé bylo možné také ochutnat holoubata. I na příští rok předpokládá, že se objeví něco nového, komplikací je pouze legislativa. „V některých případech bychom bohužel měli problémy s hygienou, protože české zákony některé potraviny nepovolují, přestože v jiných částech světa mohou být běžné. Napadá mě balut, což je zárodek kuřete, který se jí v jihovýchodní Asii zcela běžně. Kromě hygieny bychom však měli asi problém i s ochránci přírody," uvedl Pichler.
Do nedávna byl problémem i hmyz, který je v Evropské unii na talíři legální teprve od letošního 1. ledna. „Dřív se jedl v klubech, na veřejnosti to bylo komplikované. Povolení je vidět na řadě food festivalů, kde se nyní hmyz stal běžnou záležitostí," uvedl Pichler.
Jiná část Lužánek dnes žila také Gulášfestem, při němž soutěžilo několik týmů ve vaření guláše na ploše tenisových kurtů. Lidé pak mohli porci soutěžních gulášů ochutnávat. I zde se sešlo návštěvníků několik set a hlasitě soutěžícím fandili.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.