Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Skromný hrdina. Řidič brněnského dopravního podniku zachránil o svačině život muži

Ondřej Skypala, řidič autobusu měl před sebou další pracovní den, chystal se nastoupit na linku 57 ve Štefánikově čtvrti. Ještě před tím si chtěl koupit svačinu, měl na to 20 minut. V obchodním domě se ale jeho plány zcela změnily, uviděl staršího pána ležet bezvládně na zemi. Prodavač už volal záchranku. 

Pohotová reakce řidiče autobusu

Pan Ondřej postupoval naprosto duchapřítomně a zcela v souladu se základními kroky poskytování první pomoci. Nejprve vyhodnotil, zda nehrozí nebezpečí. Oslovení a zatřesení s postiženým vynechal, protože věděl, že zaměstnanci obchodu už něco podobného udělali. Přešel tedy rovnou k záklonu hlavy a kontrole dechu. „Nedýchal, tak jsem řekl prodavači, který byl v kontaktu se záchrankou, ať je informuje, že zahajuji resuscitaci. Poprvé v životě jsem někomu pořádně zmáčknul hrudník. Pán nereagoval, tak jsem mačkal a mačkal,“ popisuje dramatické okamžiky hrdina našeho příběhu. 

Ještě stihl nastoupit na směnu

Provádění masáže srdce je vyčerpávající, naštěstí po chvíli vystoupil z davu muž a nabídl svou pomoc. Řidič ho rychle zaškolil a začali se střídat. „Stihl jsem díky tomu zavolat na náš dispečink, že nevykonám předepsaný odjezd z konečné. Poté jsem si zase pacienta přebral a pokračoval v resuscitaci. Za chvíli se nějaký další pán zeptal, jestli nepotřebuji vystřídat, řekl, že sice nemá žádné zkušenosti, ale že mě pozoroval a zvládne to. Vystřídali jsme se, šlo mu to dobře,“ pokračuje ve vyprávění řidič. „Pak už přijela záchranka, posádka nám řekla, že to děláme dobře a pacienta si přebrala, vybalila defibrilátor. Už jsem se jen zeptal, jestli nechtějí ještě s něčím pomoct, po zamítavé odpovědi jsem poděkoval za pomoc chlapíkovi, který mě střídal a upaloval do autobusu, do odjezdu zbývaly ještě 3 minuty, tak jsem dal vědět na dispečink, že budu odjíždět v čase, bez narušení jízdního řádu,“ ukončuje příběh se šťastným koncem pan Ondřej. 

Měl by to udělat každý, říká skromně hrdina

Muž, který přispěl k záchraně lidského života, má od roku 2009 kvalifikaci Zdravotník zotavovacích akcí a ve volném čase působí jako školitel první pomoci zážitkovou formou. Nasbírané vědomosti a zkušenosti se mu teď velmi hodily. Jako hrdina se ale necítí: „Sice to je už stará otřepaná fráze, ale myslím, že tohle by měl udělat každý. A co jsem si z toho hlavně odnesl? Lidi se mi sami nabízeli s pomocí a po rychlém vysvětlení či okoukání situace fungovali perfektně, i když to předtím nikdy nedělali. No a záchranářům se po použití defibrilátoru podařilo obnovit životní funkce. Tak z toho jsem měl fakt radost.“


Postup nepřímé srdeční masáže:

- Klekněte si vedle pacienta (nezáleží na tom z jaké strany).

- Položte spodní hranu dlaně jedné ruky (nezáleží na tom jaké) doprostřed hrudníku postiženého, přímo na hrudní kost.

- Druhou ruku položte shora na první ruku a propleťte si prsty.

- Nakloňte se nad pacienta tak, aby Vaše ramena byla kolmo nad hrudní kostí, propněte lokty.

-  Začněte rytmicky stlačovat hrudní kost pacienta do hloubky 5-6 cm. Po každém stlačení zcela uvolněte hrudní kost, aby se hrudník mohl vrátit do neutrální polohy. Ruce z hrudníku nesundávejte.

- Frekvence kompresí: 100-120 / minutu

- Hloubka kompresí: 5-6 cm (ani více, ani méně)

Při resuscitaci samozřejmě není z časových ani technických důvodů možné, abyste hloubku kompresí nějak měřili, je proto důležité správnou techniku nepřímé srdeční masáže nacvičit na resuscitačním modelu v prezenčním kurzu první pomoci.

Hlavní zásady: 

Nebojte se, že pacientovi ublížíte! V okamžiku, kdy provádíte KPR, se pacient s největší pravděpodobností nachází ve stádiu klinické smrti. V tomto stavu už mu v podstatě můžete jen pomoct. Velmi často dojde při nepřímé srdeční masáži ke zlomení jednoho či více žeber. Nic to neznamená, v tomto případě se jedná o volbu menšího zla. Pokud přestanete resuscitovat, pacient zemře. Bez ohledu na zlomená žebra pokračujte v KPR.

Pacient musí ležet na zádech na tvrdé rovné podložce, ideálně na zemi. KPR nelze provádět na měkkých podložkách (např. postel). Pokud pacienta najdete na takové podložce, je třeba ho šetrně stáhnout na zem.

Nepřímá srdeční masáž musí být co nejkontinuálnější. Přerušujeme ji pouze pro provedení umělých dechů nebo na povel AED. Jakékoli delší pauzy výrazně snižují účinnost masáže.

Pozice rukou. Je třeba stlačovat hrudní kost a ne žebra. Také dejte pozor, abyste nestlačovali břicho nebo krk.

(zdroj: skoleniprvnipomoci.cz)

Foto ZZS JMK | Zdroj ZZS JMK

Štítky Ondřej Skypala, řidič, hrdin, DPMB, záchrana života, pacient, Dopravní podnik města Brna, masáž, hrudník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skromný hrdina. Řidič brněnského dopravního podniku zachránil o svačině život muži  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.