Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VIDEO: Studenti odstartovali majálesové jaro stavbou májky na Svoboďáku

Náměstí Svobody v centru Brna od čtvrtka zdobí májka, symbol majálesových oslav. Potrvají měsíc, vše směřuje k 5. květnu, kdy oslavy završí průvod městem a hudební festival na výstavišti. Festivalu se v minulých letech účastnily tisíce lidí, řadí se k největším hudebním akcím na Moravě.

Společná práce studentů všech univerzit

Májku společnými silami postavili studenti z různých brněnských univerzit. Potkali se u Mendelovy univerzity v Černých Polích a v hlučném a barevném průvodu jich několik stovek vyrazilo do centra města. Vysoké učení technické mělo v průvodu reprezentanty v červeném, studenti Masarykovy univerzity přišli v modrých barvách, jejich kolegové z Mendelovy univerzity v zeleném. Do průvodu se zapojili také zástupci Veterinární a farmaceutické univerzity a několik uniformovaných posluchačů a posluchaček Univerzity obrany.

Král a královna pro lepší život ve městě

Na náměstí Svobody pak májku společně dozdobili a vztyčili. Součástí majálesových oslav je volba krále a královny. „Nově kandidáty čeká královská debata. Každý z nich totiž musí předložit projekt, jehož cílem je zlepšit nejen studentský život v Brně," řekl za pořadatele David Peštál.

Zvolený král a královna dostanou později příležitost přenést navrhovaný projekt ve spolupráci s městem z papíru do praxe. Součástí majálesového měsíce je nejen bujaré veselí, ale také veřejně prospěšné akce, například studentské odpadkobraní. „Studenti vysokých škol vyrazí 12. dubna do brněnských ulic sbírat odpadky, loni se této akce zúčastnily desítky studentů," uvedl Peštál. Hlavním dnem oslav letos bude 5. květen.

Z náměstí Svobody vyjde průvod tvořený kandidáty na krále a královnu, jejich družinami a dalšími studenty z jednotlivých univerzit. Průvodu se zúčastní i vybrané kapely. V hlavním programu na výstavišti zahrají například Rybičky 48, Mandrage, Tomáš Klus, Jelen, Lenny nebo Majk Spirit.

Foto Petra Stanová | Zdroj ČTK

Štítky Májka, studenti, Majáles, náměstí Svobody, Munie, slavnost, univerzita, Brno, Morava, Mendelova univerzita v Brně, Masarykova univerzita, Univerzita obrany, Tomáš Klus, Majk Spirit, Rybičky 48

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Studenti odstartovali majálesové jaro stavbou májky na Svoboďáku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.