Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) odhalili při kontrole v prodejně malého řeznictví v okrese Hodonín několik závažných porušení předpisů. Řeznictví vydávalo kuřecí maso z Polska za české, k tomu byly v prodeji desítky kilogramů prošlých vnitřností. Za prodej klamavě značených a prošlých potravin hrozí podniku podle zákona maximální pokuta až 50 milionů Kč.
V chladicí vitríně v prodejně a ve skladovací prostorech našli inspektoři SVS téměř 20 kg prošlého kuřecího masa a kuřecích jater. Při bližší kontrole dodacích listů zjistili, že část jater byla dodána do prodejny již dříve v čerstvé formě, následně je provozovatel zamrazil a poté opět rozmrazil a prodával jako čerstvá.
„Tento způsob nakládání s živočišnými potravinami legislativa zakazuje, představuje totiž pro spotřebitele zdravotní riziko. SVS proto provedla znehodnocení prošlých produktů a nařídila jejich likvidaci na náklady provozovatele," píše SVS v tiskové zprávě.
Při kontrole dodacích listů bylo dále zjištěno, že část drůbežích produktů nacházejících se v chladicí vitríně není v těchto dokladech uvedena. Provozovatel přiznal, že v prodejně dochází k porcování kuřat a jejich vykosťování, přestože nemá k této činnosti povolení.
Problémy měl provozovatel řeznictví také u označování nebaleného kuřecího masa, u kterého uváděl jméno jiného dodavatele, než který byl uveden na dodacích listech. Prodejce vydával 50 kilogramů nabízeného kuřecího masa za české, přestože stejně jako zbytek kuřecího masa, které byl naopak označen správně, pocházelo z Polska. „Tímto jednáním se podnikatel dopustil závažného přestupku – klamání spotřebitele," uzavřel mluvčí SVS Petr Vorlíček.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám