Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tuhý mráz plní noclehárny a azylová centra. Pro lidi bez domova je stále místa dost

Silný mráz mírně zvýšil zájem lidí bez domova o noclehárny či denní centra. Stále však lze najít volná místa k přenocování a například v Brně je možné se domluvit s ostatními organizacemi, pokud by některá už neměla místo a nemohla člověka přijmout. Na mrazu nezůstane nikdo. V Hodoníně, kde je jediná možnost přespat v tamější charitě, předpokládají, že přidají k lůžkům i matrace na zem či židle, aby se vešli všichni zájemci.

Například noclehárna Diecézní charity v Brně v Bratislavské ulici má 24 lůžek pro muže a deset pro ženy, za noc zaplatí 30 korun. „Většinou míváme šest sedm lůžek prázdných, nyní v mrazech jsou to tři čtyři, ale čekáme, že přijde ještě více lidí. Máme i krizové centrum, kde mohou lidé přečkat noc, říkáme tomu teplá židle," řekl vedoucí charitních služeb pro lidi bez domova Petr Šimon.

Noclehárny se otevírají ve 20:00 a denní centra končí o několik hodin dříve. V Brně lidé podle Šimona tráví tento čas například v nákupních centrech, aby nemuseli být venku na mrazu. „My uvažujeme, že otvírací dobu denního centra bychom prodloužili tak, aby lidé nemuseli vůbec ven v tomto počasí," řekl ředitel hodonínské charity Václav Salajka. Hodonínská charita má kapacitu 20 lůžek a zatím bez problémů stačí, je v ulici Svatopluka Čecha.

V Brně poskytují teplé zázemí také Armáda spásy, město provozuje centra a noclehárny v Masné a Podnásepní ulici, kde je kapacita větší než v Bratislavské. „Obvykle chodí léta titíž lidé, občas přibudou noví a v těchto mrazech přijdou i někteří další. Kdybychom však měli plno, tak jsme léta domluveni s ostatními organizacemi, stačí zvednout telefon a lidé se budou moct před mrazem schovat," řekl Šimon.

Bez teplého zázemí se musejí lidé obejít například v Břeclavi, Kyjově či Veselí nad Moravou. Nejbližší možnost mají až v Hodoníně. Noclehárna je ještě v Blansku a nabízí 15 lůžek.

Silné mrazy by měly trvat do konce pracovního týdne, v sobotu už by se denní teploty měly dostat mírně nad nulu, v noci však bude pravděpodobně stále mrznout.
 

Foto ilustrační foto, Budějcká Drbna | Zdroj ČTK

Štítky noclehárny, mrazy, jižní Morava, bezdomovci, mráz, bezdomovec, Brno, charita, Hodonín, Svatopluk Čech, Armáda spásy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tuhý mráz plní noclehárny a azylová centra. Pro lidi bez domova je stále místa dost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.