Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Koalice v Brně setrvá. O Hollanovi se rozhodne zítra, na jeho místo si brousí zuby ANO

Zástupci koaličních stran v Brně si na dnešním dohodovacím řízení potvrdili zájem zůstat v koalici. Novinářům to řekl primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, TOP 09 a Strana zelených se tak nejspíš nerozpadne. Spory nastaly kvůli budoucí poloze hlavního vlakového nádraží. ANO, KDU-ČSL a TOP 09 prosazují odsun k řece, Zelení a Žít Brno variantu v centru pod Petrovem poblíž současného nádraží, jež už kapacitně nestačí. O podpoře jedné z poloh bude v úterý hlasovat zastupitelstvo, stejně tak se bude zítra jednat o postu náměstka pro dopravu Matěje Hollana (Žít Brno). Primátor prohlásil, že o jeho gesci má zájem hnutí ANO.

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) chce, aby koalice vydržela. „Její rozpad by byl špatný. Koalice fungovala dobře. Myslím, že by měla dosloužit své volební období," uvedl Vokřál.

Rozpor kvůli nádraží

Dohodovací řízení vyvolali Zelení poté, co radní minulý týden podpořili variantu odsunutého nádraží navzdory nesouhlasu Zelených a Žít Brno. Podle Zelených je to na hranici koaliční smlouvy, jež se zavázala k podpoře té varianty nádraží, k níž se přikloní veřejnost, a to je podle nich nádraží pod Petrovem. Podle primátorova náměstka Martina Andera (SZ) budou koaliční partneři v úterý hlasovat rozdílně.

„Rozhodnutí zastupitelstva směřuje k odsunu. Tím ale kauza nekončí. My jako klub Zelených ctíme koaliční smlouvu, kterou jsme podepsali. Zítřejší (úterní) rozhodnutí bude vydané doporučení, nikoliv definitivní rozhodnutí. Nadále budeme hájit názor občanů," řekl Ander.

Odsun nádraží k řece prosazuje i opozice jako ČSSD, ODS a KSČM. Nedávno se pro něj vyjádřil i Jihomoravský kraj a Kancelář architekta města Brna.

Zelení však z koalice vystupovat nehodlají. „V tuto chvíli nevidíme důvod pro vystoupení z koalice. K lepšímu prosazení nádraží v centru povede to, že budeme v koalici vystupovat a nebudeme pošlapávat to, co jsme si do té koaliční smlouvy sami prosadili," dodal Ander.

O Hollanovi se rozhodne v úterý

Koalice jednala také o Vokřálově nedělní facebookové výzvě, aby se náměstek Matěj Hollan (Žít Brno) vzdal oblasti dopravy. Vokřál apel odůvodnil tím, že není spokojený s vedením resortu. Koaliční partneři ale dnes nedospěli k žádnému závěru a budou o Vokřálově výzvě jednat ještě v úterý před mimořádným jednáním zastupitelstva ohledně nádraží. Možností je, že se Hollan resortu vzdá a zastupitelstvo určí, komu připadne, další možností je, že zastupitelstvo Hollanovi funkci odejme a přiřadí ji někomu dalšímu. Vokřál sdělil, že by o gesci mělo zájem hnutí ANO.

Hollan ještě uvedl k poloze hlavního nádraží, že je v případě odsunutého nádraží nutné požadovat současné vybudování severojižního kolejového diametru, což je obdoba metra. To by mělo pomoct brněnské dopravě.

Foto Matěj Hollan, MMB | Zdroj ČTK

Štítky Matěj Hollan, Petr Vokřál, koalice, spory, doprava, nádraží, ANO 2011, Žít Brno, KDU-ČSL, Brno, Strana zelených, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice v Brně setrvá. O Hollanovi se rozhodne zítra, na jeho místo si brousí zuby ANO  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.