Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Záměr vystoupit ze svazku obcí UNESCO poškozuje Brno

Zelení budou na úterním zasedání brněnského zastupitelstva ostře vystupovat proti plánu radních odejít ze svazku měst České dědictví UNESCO, řekl v pondělí předseda městské organizace Strany zelených Martin Ander.

„Opustit sdružení kvůli navýšení členského příspěvku o padesát tisíc korun je důkazem namyšlenosti brněnských radních, která poškozuje obraz Brna v Česku," řekl Ander.

Spor současného vedení Brna se sdružením o navýšení členského příspěvku ze 100 na 150 tisíc korun ročně, se táhne už druhým rokem. Přestože podle Zelených společnou reklamou kulturního dědictví Brno získává mnohem více, než co by bylo schopno samo pořídit za 150 tisíc korun, vedení města opakovaně žádalo o výjimku z placení příspěvku. Na poslední jednání svazku obcí dokonce vedení magistrátu nebylo schopno vyslat voleného zástupce města a pověřilo zastupováním Brna úředníka odboru kultury.

„Bylo to nemístné vyjádření přezíravého postoje vedení Brna k ostatním členům sdružení. Takové jednání rady dělá městu ostudu," tvrdí zastupitel za Stranu zelených a člen komise kultury Ander. „Návrh na vystoupení Brna z českého svazku obcí UNESCO je další velkou chybou vedení města v oblasti kulturní politiky. Namyšlenost a naodiv stavěné premianství se začíná stávat typickým projevem vrcholných představitelů města. Brněnský pocit, že sami dokážeme všechno líp, dělá městu ostudu a vede jej do izolace," dodal.

„Brno ještě donedávna bylo příkladem města, které aktivně usilovalo o sdružování a spolupráci měst. Byli jsme jedním z prvních českých zástupců v Eurocities. Dnes se Brno od kolektivní spolupráce odvrací, v řadě svazků je jen pasivním členem a na ostatní, zvláště pak menší města, se dívá spatra," dodala zastupitelka za SZ Jana Drápalová.

Brněnské zastupitelstvo bude v úterý kromě jiného projednávat návrh rady vystoupit ze svazku obcí České dědictví UNESCO, který sdružuje česká města a obce, na jejichž území se nachází památky zapsané na seznam světového kulturního dědictví. Brno do svazku vstoupilo ihned po zápisu Vily Tugendhat na seznam. Kromě Prahy, která o vstoupení do svazku rozhodne v letošním roce, jsou členy sdružení všechna města a obce, které na svém území významné památky mají. Sdružení zajišťuje společnou prezentaci památek UNESCO jak pro turisty v Česku, tak v zahraničí. Využívá k tomu nejen členské příspěvky, ale především granty českých a mezinárodních institucí.

Napsal Jiří Nováček, Medifax

Štítky Brno, UNESCO, Martin Ander, Strana zelených, Česko, Světové dědictví UNESCO, Jana Drápalová, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záměr vystoupit ze svazku obcí UNESCO poškozuje Brno  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.