Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Strany JM chválí sociální systém, opozice vytýká dluh

Jihomoravský kraj podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) v uplynulém volebním období posílil zdravotnictví, školství a dopravu. Většina stran se shoduje na tom, že v zásadních otázkách se dělají rozhodnutí napříč politickým spektrem a posílila se zejména sociální oblast. Objevily se však i rozpory, například při sestavování rozpočtu.

První dva roky po volbách v kraji vládla koalice ČSSD a ODS, po neshodách vystřídala ODS v čele kraje KDU-ČSL. V současné době tvoří ODS opozici spolu s komunisty.

Mezi největší úspěchy Hašek řadí zabránění privatizace zdravotnictví a posilování veřejné dopravy. Podle jeho slov kraj také zabránil uzavření některých policejních a hasičských záchranných sborů. „Financujeme část složek záchranného systému. Bezpečnost lidí nemá být před politickými zájmy,“ podotkl Hašek.

Právě oblast dopravy mu ale opozice vytýká. „Nevyřešila se konkurence na železnici a nepohnula se ani dopravní infrastruktura. To si myslím, že je špatně,“ řekl lídr ODS Jiří Crha. Opoziční i vládnoucí strany se naopak shodují na tom, že se podařilo posílit sociální oblast, zejména bydlení pro seniory a takzvané seniorpointy. „Sociální síť se podařilo dobudovat, vyrostla řada domovů pro seniory a další jsou naplánované,“ řekl ČTK lídr KSČM Vojtěch Adam. Zavedení seniorpasů a rodinných pasů vidí jako jeden z velkých úspěchů i KDU-ČSL. Do budoucna by strana chtěla systém slev rozšířit i na jiné oblasti, například na bydlení či nákup energií.

KDU-ČSL vstupovala do koalice se třemi požadavky: chtěla zrušit proplácení zdravotnických poplatků krajem, vyškrtnout některé projekty z dotací EU a vypsat tendr na železnici. „Poslední bod ještě není zcela splněn, ale pracuje se na něm. Ostatní se podařilo splnit,“ řekl lídr lidovců Stanislav Juránek.

Rozpory mezi vládnoucí koalicí a ODS panovaly například při sestavování rozpočtu. „Rozpočet pro rok 2012 je deficitní a kryje se z půjčky Evropské investiční banky. ODS pro rozpočet nehlasovala a zadlužování kraje hodnotím negativně,“ řekl Crha. ČSSD na to namítá, že se kraj v uplynulém volebním období zadlužil méně, než v tom předchozím.

Podle lídra KSČM je jihomoravské zastupitelstvo mezi kraji výjimečné v tom, že v zásadních otázkách dokáže spolupracovat. Do budoucna bude podle něj nejzásadnější vytvoření nových zásad územního plánování, které před časem zrušil Nejvyšší správní soud. Kraj tak nyní dočasně nemůže budovat infrastrukturu nadmístního významu.

Zdroj: ČTK

Foto: www.jihomoravsky.kraj.cz

Štítky Politika, kraj, strany, Jihomoravský kraj, ODS, Michal Hašek, ČSSD, rozpočet, KDU-ČSL, koalice, Jiří Crha, KSČM, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strany JM chválí sociální systém, opozice vytýká dluh  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.