Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prezidenti si v Brně předali nejvyšší státní vyznamenání

Prezidenti České republiky a Slovenska Václav Klaus a Ivan Gašparovič si dnes v brněnské vile Tugendhat předali nejvyšší státní vyznamenání. Klaus udělil slovenskému prezidentovi Řád bílého lva 1. třídy a Gašparovič svému protějšku Řád bílého dvojkříže 1. třídy. Oba ocenili spolupráci obou zemí.

Ocenění si prezidenti předali v obývacím pokoji vily, který proslavil svým bestsellerem Skleněný pokoj britský spisovatel Simon Mawer. Oba přitom hovořili o vynikajících sousedských vztazích mezi Českou republikou a Slovenskem, které přetrvaly i přes rozdělení Československa. Každý z nich přitom upozornil na to, jak významnou roli v nich hraje jeho protějšek.

„Myslím, že jsme spolu za posledních deset let prožili a vykonali celou řadu věcí, které byly ku prospěchu našich zemí,“ uvedl Klaus.

Gašparovič zmínil složitá vyjednávání, která provázela před lety rozdělení Československa. Uvedl, že nebyly jednoduché, ale byly velmi důležité. Připomněl, že Československo se dokázalo, na rozdíl od některých jiných evropských zemí, rozdělit velmi pokojnou cestou, což oběma nově vzniklým státům získalo respekt v zahraničí.

„Mezi oběma zeměmi jsou dobré vztahy a jsem rád, že to tak chápou i jejich občané,“ doplnil slovenský prezident. Je přesvědčený, že spolupráce bude pokračovat i v budoucnu.

Prezidenti si podle původních plánů měli vyznamenání vyměnit již při nedávné návštěvě Klause na Slovensku, která byla jeho poslední zahraniční cestou před skončením mandátu. Údajně na žádost české strany se ale tento slavnostní akt nekonal. Klausovo funkční období končí již tento čtvrtek.

Řád bílého dvojkříže, který uděluje hlava slovenského státu, dostal v roce 2003 Václav Havel. Držiteli řádu jsou dále podle internetových stránek slovenského prezidenta například dánská královna Margrethe II., bývalý generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer nebo někdejší polský prezident Lech Kaczynski.

Řád se uděluje občanům jiných států, a to například za zásluhy o všestranný rozvoj vztahů se Slovenskem. Naproti tomu Řád bílého lva prezident ČR uděluje nejen mimořádným osobnostem ze zahraničí, ale i občanům České republiky.

Podle webu české prezidentské kanceláře jsou mezi jeho držiteli britská královna Alžběta II., španělský král Juan Carlos I., bývalý francouzský prezident Jacques Chirac, bývalý prezident USA Bill Clinton nebo někdejší americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

Brněnská funkcionalistická vila Tugendhat, zapsaná na seznamu památek UNESCO, je pro česko-slovenské vztahy symbolickým místem. Právě v ní se v létě 1992 tehdejší předseda české vlády Václav Klaus dohodl s tehdejším slovenským premiérem Vladimírem Mečiarem na rozdělení Československa k 1. lednu 1993.

Zdroj: ČTK
Foto: www.klaus.cz

Štítky Václav Klaus, Ivan Gašparovič, vila Tugendhat, Brno, setkání prezidentů, Česko, Slovensko, Československo, Simon Mawer, Alžběta II., Bill Clinton

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezidenti si v Brně předali nejvyšší státní vyznamenání  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.