Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Opozice kritizuje systém přidělování sportovních dotací

Podle opozičního zastupitele Martina Andera (SZ) je nový přidělovací systém dotací sportovním klubům v Brně neprůhledný a šitý na míru hokejové Kometě a basketbalovému klubu BK Imos Brno. Město novou metodiku zvolilo pro zjednodušení podpory vrcholového sportu v Brně.

Dva největší sportovní kluby dosud dostávaly peníze od města na základě výběrového řízení, které radnice vypsala a které obvykle vyhrály. V tomto případě se však musí odvádět daň státu, a proto se vedení města rozhodlo zhruba 15 milionů korun na hokej a basketbal začlenit mezi ostatní dotace.

„Aby však tyto kluby dostaly potřebné peníze, musela se změnit metodika. A v tom vidím kámen úrazu. Nová metodika je totiž neprůhledná a lehce se s ní dá manipulovat,“ uvedl Ander.

Podle nové metodiky jsou sportovní kluby rozdělené do pásem podle výše svého rozpočtu.

Sportovní kluby s rozpočtem do tří milionů korun dostanou dotaci 300 tisíc korun, kluby s rozpočtem do 10 milionů korun mají dostat dotaci milion, tedy deset procent horní částky.

V pásmu od deseti do 30 milionů je však dotace 15 procent z horní částky. „Do tohoto pásma spadá podle mých informací pouze basketbalový klub,“ podotkl Ander.

Další část dotací se přiděluje podle takzvaného marketingového koeficientu, který je podle Andera též nejasně určený. „Kluby, které mají sportovce ve stejném odvětví, mají diametrálně odlišné koeficienty. Podle mě je to nástroj k tomu, aby výsledky byly zmanipulovatelné,“ řekl Ander.
   
Vedení Brna si ale za novou metodikou stojí. „Nové zásady jsou vytvořené kvůli zjednodušení podpory vrcholového sportu a zvýšení transparentnosti,“ stojí v důvodové zprávě k materiálu.

Zastupitelé dnes už některým klubům peníze podle nové metodiky přidělili.

Zdroj: ČTK

Štítky správa, finance, sport, dotace, Brno, Martin Ander, sportovní klub, basketbal, BK IMOS Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice kritizuje systém přidělování sportovních dotací  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.