Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Novým Haškovým náměstkem bude Marek Šlapal

Novým náměstkem jihomoravského hejtmana Michala Haška(ČSSD) bude od února Marek Šlapal (ČSSD), nyní krajský radní. Ve funkci nahradí Václava Božka (ČSSD), který se přesune na dosavadní Šlapalovu pozici radního.

Výměnu funkcí dnes schválili jihomoravští zastupitelé. Rezignoval také předseda výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Ivo Pojezný (KSČM). Toho nahradí Petr Krátký (KSČM).

Božek z funkce náměstka a Šlapal z funkce radního rezignují k poslednímu lednu příštího roku. Novou funkci pak přijmou od 1. února. "Je to běžná personální změna v rámci koalice. Oba nadále budou pracovat v uvolněných pozicích a zachovají si své kompetence. Změna není žádnou kritikou práce Václava Božka," zdůraznil Hašek, který označil Šlapala za mladého talentovaného politika.

Podle hejtmana změnu Božkovi doporučil krajský stranický výbor. Potvrzuje to i Šlapal s Božkem. "Záležitost jsme projednali ve všech stranických orgánech, které změnu doporučily," doplnil Šlapal.

Božek chce práci přenechat mladším. "Lidé prostě uvažují do budoucna a já funkci nebudu moct vykonávat do smrti. Kdo ví, kdy přijde," řekl šestašedesátiletý Božek. Zároveň řekl, že post není tak zásadní. "Důležité je odvádět dobrou práci a je jedno, jestli je člověk náměstek nebo radní," dodal Božek.

Jako náměstek má na starosti investice a koordinační činnosti se strategií na úseku rozvoje kraje. Šlapal se jako radní zabývá zdravotní a sociální tématikou. Oběma politikům zůstanou v gesci stejné resorty.

Ve funkci předsedy výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost skončil Ivo Pojezný, kterého nahradí stranický kolega Krátký. Pojezný se bude naplno věnovat funkci poslance. "Kumulace funkcí byla náročná," poznamenal Pojezný.

Božek byl ještě loni jihomoravským předsedou ČSSD. V závěru roku ho ale nahradil Zdeněk Dufek, který patří do Haškova křídla v ČSSD. Božek se naopak řadí do křídla premiéra Bohuslava Sobotky. Právě předseda vlády označil Dufka po jeho loňském zvolení za šéfa krajské ČSSD Haškovým kmotrem.

Situace v ČSSD vygradovala poté, co se po loňských volbách do Poslanecké sněmovny ČR uskutečnila utajovaná schůzka Haška a dalších členů s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, po které následovala výzva Sobotkovi k odstoupení z čela ČSSD pro slabý volební výsledek strany. I když ve volbách těsně vyhrála před hnutím ANO, očekávala silnější podporu voličů. Sobotka rezignovat odmítl. Hašek a další členové setkání s prezidentem zapírali, poté šli ale s pravdou ven. Kvůli tomu následně opustili vedoucí funkce ve straně.

Zdroj: ČTK

Štítky ČSSD, Michal Hašek, Václav Božek, Marek Šlapal, Ivo Pojezný, Petr Krátký, KSČM, Bohuslav Sobotka, Miloš Zeman, Zdeněk Dufek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým Haškovým náměstkem bude Marek Šlapal  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.