Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejsilnější stranou v kraji je ČSSD, druzí byli komunisté

Letošních voleb se v Jihomoravském kraji účastnilo 37,75 % oprávněných voličů. To je zhruba o pět procent méně než před čtyřmi lety. Lidé rozdělovali přízeň mezi dvacet tři politických stran a uskupení.

Značná roztříštěnost a mnohost kandidátek však v důsledku znamenala, že plných 22,21 % hlasů propadlo. Voliči totiž své preference udělili malým stranám, které nepřekročily pětiprocentní hranici pro vstup do zastupitelstva.

Nejsilnější stranou v regionu se stala ČSSD. Volilo ji 27,01 % voličů, což sociální demokracii vyneslo 23 křesel v pětašedesátičlenném zastupitelstvu. „Voliči dali jasně najevo, že si nepřejí pokračování pravicového experimentu,“ řekl hejtman Michal Hašek.

Druhou pozici přisoudili voliči komunistům, pro které hlasovalo 18,56 % lidí. KSČM chce v Jihomoravském kraji převzít zodpovědnost za dopravu, sociální problematiku a územní rozvoj, prozradil lídr kandidátky Vojtěch Adam. Jeho strana totiž jako jediná posílila, místo 10 křesel nyní obsadí v zastupitelstvu 16 míst.

Ve výsledcích voleb se podle něj projevila naplno celostátní témata a ´blbá nálada´ společnosti. „Průzkumy věštily velký propad pravice a tento trend se potvrdil,“ řekl Adam.

Výsledky voleb podle něj ukázaly, že lidé dali přednost směřování do leva a vytvoření levicové koalice. „Bylo by optimální, kdyby vítězná sociální demokracie vytvořila koalici s námi. Má však možnost uzavřít spojenectví s lidovci a my tak musíme vyčkat, jak se situace vyvine,“ pověděl ivančický starosta, poslanec a nestraník na kandidátce KSČM Adam.

Komunisté jsou podle lídra připravení jít i do krajské exekutivy, a jsou schopni přijmout i posty radních. „Myslím, že na to lidi máme a všichni víme, co náš kraj potřebuje a co je potřeba udělat,“ vzkázal ostatním stranám Adam. Dodal, že k oficiálním rozhovorům se sejde s potencionálními koaličními partnery během nedělního odpoledne.

Směr preferencí ČSSD však naznačila schůzka Haška s jeho náměstkem a lidoveckým senátorem Stanislavem Juránkem. Pokud by staronová koalice přetrvala i nadále, komunisté by zůstali stejně jako v minulých letech pravděpodobně mimo krajskou exekutivu. Těsnou spolupráci s nimi totiž vyloučili lidovci.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax

Štítky Volby 2012, Jihomoravský kraj, ČSSD, KSČM, komunismus, Vojtěch Adam, Michal Hašek, koalice, Stanislav Juránek, KDU-ČSL, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejsilnější stranou v kraji je ČSSD, druzí byli komunisté  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.