Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj si vezme úvěr 300 mil. na silnice, školy, nemocnice

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje dnes schválilo přijetí úvěru ve výši 300 milionů korun od Evropské investiční banky (EIB). Peníze by měl region čerpat do prosince 2015. Použije je na bezmála 50 projektů. Většina se týká zateplování škol, krajských nemocnic a opravy silnic.

Úvěr umožní čerpání evropských dotací na tyto projekty, řekl mluvčí kraje Jiří Klement. Půjčku 300 milionů korun použije region na spolufinancování projektů, na které bude zároveň čerpat evropské dotace v celkové výši 1,1 miliardy korun.

Celkem se tak v regionu po získání úvěru a dotací proinvestuje 1,4 miliardy korun. Kraj si od EIB nepůjčí poprvé.

Nejprve v letech 2005 až 2008 čerpal úvěr 1,2 miliardy korun, a to hlavně na obnovu silnic. Z větší části je již splacen. V roce 2009 čerpal kraj od EIB úvěr dvě miliardy korun. I ten byl využit hlavně na obnovu silnic a spolufinancování evropských projektů. Také tento úvěr už Jihomoravský kraj splácí.

Mezi novými projekty, s nimiž kraj počítá po využití úvěru 300 milionů korun, je například zateplení fasády a výměna oken středních škol a gymnázií v Moravském Krumlově, v Hustopečích a v Brně. Zateplení získají nemocnice Kyjov, Znojmo a Vyškov.

Dále kraj počítá s obnovou silnic druhé a třetí třídy. K nejdražším projektům bude patřit oprava silnice mezi Deblínem a Tišnovem, což přijde na 105 milionů korun, nebo rekonstrukce tahu Tišnov - Čebín za 85 milionů.

Zdroj ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, zastupitelstvo, úvěr, investice, Brno, silnice, Evropská investiční banka, projekt, Jiří Klement, Tišnov, Nemocnice Kyjov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj si vezme úvěr 300 mil. na silnice, školy, nemocnice  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.