Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihomoravský kraj hospodařil loni s přebytkem 145 milionů korun

Jihomoravský kraj hospodařil podle hrubých odhadů v loňském roce s přebytkem 145 milionů korun. Jde o částku, kterou získá z výnosu se sdílených daní. Původně s ní nepočítal.

Peníze chce vedení regionu rozdělit na investice do oprav silnic, budování ústavů sociální péče, dotace radnicím a plánuje i mimořádnou splátku Evropské investiční bance, u níž má dva úvěry. Dnes to řekl hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Ještě loni v listopadu to podle něj vypadalo, že hospodaření kraje za rok 2013 skončí pro kraj s několikamilionovým schodkem. Původně vedení regionu předpokládalo, že na daňových výnosech získá 4,429 miliardy korun, jenže v uplynulých dnech se ukázalo, že dostane 4,574 miliardy korun. Kraj vycházel z prognóz ministerstva financí o výnosech z daní, které se měnily.

Region vede koalice ČSSD a KDU-ČSL. Hašek chce o přebytku 145 milionů korun informovat také opoziční strany v jihomoravském zastupitelstvu; KSČM, ODS a TOP 09 s tím, aby se společně shodly na tom, jak by tyto peníze mohly být letos použity. Rozhodnout by o tom mělo 27. února na svém jednání krajské zastupitelstvo. Přesná částka přebytku bude známa až v půli letošního roku.

ČSSD navrhuje, aby část přebytku šla na opravu krajských silnic, které jsou i po nemalých investicích v minulosti na mnoha místech ve velmi špatném stavu. Chce zaplatit Evropské investiční bance mimořádnou splátku. Čerpá u ní dva úvěry. První z roku 2005 byl 1,2 miliardy korun a je zhruba z poloviny uhrazen. Druhý je nový, a to ve výši dvou miliard. Kraj zatím bance platí úroky. Peníze si půjčil na investice do infrastruktury, obnovy škol a na rozvoj sociální péče.

Přebytek by měl podle Haška pomoci kraji investovat i do zařízení pro seniory. Region plánuje přeměnu někdejší transfuzní stanice v brněnské Tomešově ulici na domov pro seniory. Dále se pracuje na projektu domu pro seniory v Újezdu u Brna. Část peněz chce kraj přerozdělit mezi radnice, hlavně na sociální péči.

Pro rok 2013 schválil Jihomoravský kraj rozpočet, který počítal s příjmy pět miliard a výdaji šest miliard korun. Letos by měla být situace obdobná. V prosinci schválený rozpočet na rok 2014 počítá pro kraj s příjmy 5,3 a výdaji 5,9 miliardy korun.

Zdroj ČTK

Štítky kraj, rozpočet, přebytek, Jihomoravský kraj, Brno, hospodaření, peníze, Michal Hašek, ČSSD, investice, Evropská investiční banka, KDU-ČSL, KSČM, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj hospodařil loni s přebytkem 145 milionů korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.