Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hejtman Hašek: Memorandum dává budoucnost nemocnicím

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek podepsal Memorandum ke 2. etapě Koncepce sítě lůžkových zdravotnických zařízení v Jihomoravském kraji. Tento dokument podepsali i ministr zdravotnictví Leoš Heger, ředitel VZP Pavel Horák a prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Jaromír Gajdáček.

Jak po podpisu memoranda zdůraznil hejtman, končí tak dvouletá etapa komunikace a spolupráce odborníků ministerstva zdravotnictví, Jihomoravského kraje, Všeobecné zdravotní pojišťovny a Svazu zdravotních pojišťoven na pilotním projektu vzniku koncepce lůžkové sítě v rámci jednoho z krajů České republiky.

„Dnes podepsané memorandum dává jasnou budoucnost jihomoravským nemocnicím. Neřešili jsme otázku počtu lůžek v jednotlivých konkrétních zařízeních, ale zabývali jsme se cílovým stavem – jednotlivými odbornostmi, které budou zastoupeny v jednotlivých nemocnicích.“

„Definovali jsme jasně páteřní síť krajských nemocnic i péči, která bude definována jako velmi specializovaná, odborná především ve fakultních nemocnicích. Je pro nás důležité, aby byla zdravotní péče na území kraje zastoupena rovnoměrně, dostupná pro občany,“ zdůraznil hejtman Hašek.

„Na základě tohoto memoranda a na základě dalších jednání je budoucnost páteřních nemocnic v kraji (Znojmo, Břeclav, Kyjov) zajištěna. Jsem přesvědčen, že také ony dostanou standardní rámcové dlouhodobé smlouvy," pokračoval Hašek.

Hejtman dále sdělil, že je velmi rád, že jižní Morava je prvním regionem v zemi, kde se podařilo najít takovouto rámcovou dohodu. Věří, že region bude vzorem pro další kraje a je přesvědčen, že se podaří v příštích týdnech najít řešení, které bude výhodné především pro pacienty.

„Jde o to, aby zde existovala dostupná síť lůžkových zařízení, aby akutní péče byla na celém území republiky v limitech, které jsou v tuto chvíli možné a také odrážejí aktuální vývoj medicíny, nových léčebných metod a podobně,“ pověděl Hašek, který na závěr dodal:

„Za jižní Moravu chci poděkovat zdravotním pojišťovnám a ministerstvu, že jsme i přes vyhrocenou dobu dotáhli podpis druhé etapy memoranda. Věřím, že dojde ke zklidnění situace nemocnic v kraji. Pro jihomoravskou veřejnost je to dobrá zpráva do budoucna a určitý vzor, jak v této věci chceme přistupovat i v rámci Asociace krajů ČR.“

TIsková zpráva
 

Štítky Memorandum, 2.etapa, hejtman Hašek, jihomoravské nemocnice, Jihomoravský kraj, Michal Hašek, nemocnice, zdravotní pojišťovna, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Česko, Pavel Horák, Leoš Heger, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Asoci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Hašek: Memorandum dává budoucnost nemocnicím  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.