Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno má rozpočet na příští rok. O miliardu chudší než letos

Po více než dvouhodinové rozpravě schválili dnes dopoledne brněnští zastupitelé rozpočet na příští rok. Město spolu s 29 městskými částmi bude hospodařit s 10 miliardami 787 miliony korun. Je to o celou jednu miliardu méně než letos.

Například kapitálové výdaje, tedy peníze na investice, budou činit jen jednu pětinu z celkových výdajů oproti 26,2 procenta v letošním roce.

„Sestavování rozpočtu na příští rok bylo nejtěžší od doby, co jsem primátorem. Museli jsme upřednostnit pouze ty investice, které už jsou ve fázi realizace nebo rozpracované, a ty projekty, které uspěly a získaly finanční podporu z fondů Evropské unie,“ řekl primátor Brna Roman Onderka.

V příštím roce tak bude dokončena retenční nádrž Jeneweinova v Komárově, která podmiňuje další rozvoj v jižní části Brna, za stovky milionů korun bude pokračovat rekonstrukce vodovodní a kanalizační sítě v okrajových čtvrtích. Během roku bude zrekonstruován Zelný trh a stavbaři se pustí do kompletní rekonstrukce jedné z nejvytíženějších dopravních tepen - ulice Milady Horákové.

Nejvíce peněz - 27 procent z celkových výdajů - půjde na silnice a zajištění městské hromadné dopravy. Zde dostal Dopravní podnik města Brna za úkol ušetřit 50 milionů korun. A to se od Nového roku promítne i do cestování.

Některé linky budou zrušeny, zkráceny nebo změní svoje stávající trasy, zvýší se intervaly mezi spoji, ubude nočních rozjezdů autobusových linek. Zejména tento skokový zásah do současného systému provozu MHD způsobil nevoli a kritiku z řad občanů i politické opozice.

„Jsou i jiné způsoby řešení, jak i v dopravním podniku ušetřit. Úspory na úkor cestujících způsobí, že řada z nich dá opět přednost individuální dopravě před veřejnou. Je to cesta zpět a proti proklamacím vedení města, že bude pokračovat v preferování veřejné hromadné dopravy,“ konstatoval předseda klubu zelených Martin Ander.

Opozice v rozpravě k návrhu rozpočtu kritizovala rovněž výdaje, které podle ní nejsou v tuto chvíli nezbytné. Například částku devět milionů korun na studii proveditelnosti sportovního komplexu za Lužánkami nebo peníze na propagaci projektu Europoint Brno, který zahrnuje přestavbu železničního uzlu a který je v tuto chvíli u ledu, protože zatím nezískal územní rozhodnutí.

Opozice vidí také možné milionové úspory v hromadném nákupu elektrické energie a zemního plynu pro magistrát, městské obchodní společnosti a městské části.

Podle radních města bude na tyto komodity vypsáno v brzké době výběrové řízení a soutěž proběhne formou elektronické aukce.

„Nižší výběr daní kvůli ekonomické recesi, nový zákon o rozpočtovém určení daní, který Brno připraví o čtvrt miliardy korun, menší výnos z prodeje městského majetku, to jsou skutečnosti, které neumíme a nemůžeme ovlivnit. Proto se do rozpočtu promítla i nepopulární opatření, kterými, ať chceme, nebo nechceme, musíme na tento výpadek reagovat,“ řekl primátor.

Foto: RIOT

Štítky Brno, rozpočet města, rok 2013, rozpočet, peníze, primátor, Evropská unie, Roman Onderka, Dopravní podnik města Brna, Milada Horáková, Martin Ander, Komárov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má rozpočet na příští rok. O miliardu chudší než letos  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.