Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Aktivisté demonstrovali v Brně proti ruské intervenci na Krymu

Zhruba třicítka aktivistů v sobotu v Brně demonstrovala proti zásahu ruských vojáků na ukrajinském Krymu. S vlajkami a zpěvem ukrajinské hymny prošli přes Rašínovu ulici, Moravské náměstí, Běhounskou ulici na náměstí Svobody, Masarykovu ulici a zpět na náměstí Svobody.

Aktivisté vyvolávali hesla "Stop Putin", "Putin je lhář" a "Ukrajině mír".  Pomocí mikrofonu o situaci na Ukrajině informovali kolemjdoucí. "Mluvili jsme o invazi ruských vojsk, která je nesmyslná. Stejně je vše zorganizované a Rusko se rozhodlo vzít si Krym," uvedla organizátorka setkání Marija Nobilisová.

Podle ní je odtržení Krymu od Ukrajiny předem zorganizované a jeho obyvatelé nemají rozhodující slovo, přestože v neděli budou o odtržení hlasovat v referendu. "Je tu nová hrozba v podobě Putina, který nedbá žádné dohody a nezastaví se před ničím, pokud se mu lidé nepostaví," prohlásila Nobilisová na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Upozornila také na hrozící nebezpečí. "Je nutné si uvědomit, že pokud je ohrožená Ukrajina, jsou ohrožené i všechny země Evropy i s Českou republikou. Podobnou situaci jsme zažili v letech 1938 a 1968," podotkla organizátorka.

Aktivisté hodlají vycházet do ulic častěji. "Scházíme se už od prosince. Jsou mezi námi Češi, Ukrajinci, Rusové. Dnes se nás sešlo méně kvůli počasí, protože pršelo. Ale budeme se potkávat tak dlouho, dokud situace na Ukrajině bude taková a budou hrozit útoky ze strany Ruska. Chceme, aby se k nám přidali lidé a protest byl veřejný. Nesetkali jsme se s negativní reakcí," dodala Nobilisová.

Podle ní se v neděli v pět hodin odpoledne aktivisté na náměstí Svobody opět sejdou, aby zhodnotili výsledky referenda o odtržení Krymu.

Zdroj ČTK

Štítky Ukrajina, protest, demonstrace, zprávy, Brno, 2014, Krym, Vladimir Vladimirovič Putin, Rusko, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivisté demonstrovali v Brně proti ruské intervenci na Krymu  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.