Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kraj se musí stále posouvat, říká lídr kandidátky Hlas Moravy Jan Vitula

PR článek

Židlochovický starosta a lídr kandidátky Hlas Moravy se v letošních volbách uchází o post hetmana Jihomoravského kraje. Důležitá jsou pro něj i jeho kolegy témata jako zadržování vody v krajině, dostupné zdravotnictví i školství a rozsáhlá dopravní síť. V rozhovoru vysvětluje, proč je důležité, aby v krajském zastupitelstvu působili lidé, kteří mají zkušenost s komunální politikou a mluví za ně činy. Takoví jsou právě kandidáti Hlasu Moravy. 

Do krajského zastupitelstva kandidujete poněkolikáté. Proč je pro vás důležité být krajským zastupitelem? 
Jako krajský zastupitel můžu ovlivnit řadu věcí. Proto je třeba, aby v kraji měli vliv lidé, kteří rozumějí problémům obcí a také už prokázali, že je umí řešit. V Židlochovicích jsme například realizovali Povodňový park. Unikátní projekt, jehož výsledkem je revitalizace toku Svratky s výrazným ekologickým dopadem. Teď jsme se domluvili na podobném záměru s dvaceti dalšími obcemi v regionu. Pokud se vše podaří dotáhnout do konce, změní to výrazně podobu krajiny na jih od Brna. Bez podpory kraje to však nepůjde. 

Opět jste se v krajských volbách spojil s mnoha výraznými osobnostmi Jihomoravského kraje. Jsou pro vás konkrétní jména na kandidátce důležitější než stranická příslušnost? 
Určitě. Na to, kdo je z jaké strany, jsem nikdy moc nedbal. Daleko důležitější jsou zkušenosti a výsledky. Snažili jsme se sestavit kandidátku tak, aby na ni byli lidé, kteří už mají co ukázat. Jak říkají kolegové: O čem ostatní mluví, my už dávno děláme. 

Co všechny kandidáty Hlasu Moravy spojuje? 
Výsledky, dlouhodobá práce, a i když se pohybují v různých oblastech, tak zarputilost, se kterou pracují na tom, aby byl náš kraj lepší. U osobností ze samospráv, jako je např. Petr Kunc ze Židenic, Míša Trněná ze Šlapanic nebo třeba Hanka Potměšilová z Hustopečí, to může vidět každý sám. Takových lidí máme na kandidátce opravdu celou řadu. A pak jsou tam lidé jako Ivo Bílek ze Znojma, který, kromě toho, že zvládá řídit základní školu, žije celý život kulturou.

S jakými tématy Hlas Moravy do krajských voleb jde? 
Spojujícím tématem je dle mého názoru voda v krajině. Nebo jak říkáme my –⁠⁠⁠⁠⁠ krajina pro život. Musíme se podívat na možnosti, které máme a začít co nejdříve revitalizovat toky řek, tak jako jsme to udělali u nás v Židlochovicích.

Poté jsou to tři základní témata, která v různých částech kraje rezonují s různou intenzitou. Je to doprava –⁠⁠⁠⁠⁠ například Znojemsko by mohlo profitovat z našeho záměru “kraje krátkých vzdáleností”. Chceme, aby se lidé mohli dopravovat napříč krajem rychle a efektivně. Pro tuto oblast to znamená podporu vysokorychlostního vlakového spojení mezi Brnem a Znojmem. 

Na Kyjovsku (ale i jinde) je potřeba zase řešit zachování lékařské péče. A pak je to téma školství a řešení kapacit škol a školek. 

Co se vám za dobu vašeho působení v krajském zastupitelstvu podařilo?
Jsem v krajském zastupitelstvu s krátkou přestávkou už od jeho vzniku v roce 2000. A pokud jsem na něco opravdu hrdý, tak je to podpora vědy a výzkumu. Byl jsem spolutvůrcem první verze Regionální inovační strategie, stál jsem u vzniku Jihomoravského inovačního centra a následně jsem na ministerstvu školství řídil strukturální fondy, ze kterých se stavěla vědecká centra v našem kraji, jako je například CEITEC. I díky tomu náš kraj patří v podpoře inovací mezi evropskou špičku.

Na jaké projekty jste v Židlochovicích pyšný?
To by byl dlouhý výčet. Namátkou třeba nové školní pavilony, které patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy na školách viděl. Určitě také přivedení vlaku do Židlochovic nebo třeba už zmiňovaný povodňový park. Z těch nově připravovaných se moc těším na novou polikliniku, které přinese úplně nový standard lékařské péče.

Ale není to jen o investicích. Máme u nás už řadu let běžící projekt umožňující práci s bezdomovci a obecně s lidmi, kteří se z nějakého důvodu dostali na okraj společnosti. Ten mi dělá velkou radost.

V čem je nutné Jihomoravský kraj posunout? 
Ve všem. Všechno se totiž neustále posouvá, takže to, co stačilo včera, dnes už vyhovovat nemusí a zítra už určitě nebude. Když se podíváte třeba na to, jaké dopady přináší změna klimatu, tak je jasné, že budeme muset vrátit přírodě alespoň nejbližší okolí vodních toků, kde to bude možné.

Ve zdravotnictví musíme pracovat na tom, aby v okrajových částech kraje byla zabezpečena alespoň základní lékařská péče. Bohužel na nás doléhá celá řada dlouhodobě neřešených problémů. Zásadní proměnu čeká také vzdělávání. Pokud chce být náš kraj opravdu na evropské špičce, musíme do školství investovat daleko více peněz. A to nejen do budov, ale hlavně do lidí.

Nekončícím evergreenem je také stav komunikací. Zkrátka posouvat věci kupředu je potřeba neustále.

Kde si kraj vede dobře? 
V podpoře vědy, výzkumu a inovací patříme dlouhodobě k evropské špičce. Podařilo se i zvýšit investice do oblasti dopravy a třeba vlaky (o jejichž nákupu rozhodla minulá koalice) jsou skutečně velkým posunem kupředu.

Kde zaostává? 
Podíváme-li se třeba do Rakouska, může nám být velkým vzorem jejich péče o krajinu. Ve vzdělávání bychom se naopak mohli více inspirovat v severských státech. Už jen to, jak se jinak pracuje s dětmi od úrovně mateřských škol. Inspirací je spousta…

Proč by měli voliči svůj hlas dát právě vaší kandidátce a ne konkurenčním subjektům? 
Protože o čem ostatní mluví, my už dávno děláme. Nechte nás to dělat i na kraji!

Zadavatel: Hlas Moravy, zpracovatel: Hlas Moravy

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj se musí stále posouvat, říká lídr kandidátky Hlas Moravy Jan Vitula  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.