Počasí dnes33 °C, zítra31 °C
Pátek 30. srpna 2024  |  Svátek má Vladěna
Bez reklam

Do krajského zastupitelstva se chtějí na jihu Moravy dostat Přísaha, Moravané nebo Koruna Česká

Do zastupitelstva Jihomoravského kraje se chce v podzimních volbách dostat také několik subjektů, které dosud mandát nemají. Jsou mezi nimi například hnutí Přísaha, Moravané nebo Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska). Seznam stran, hnutí a koalic, které podaly kandidátní listinu, dnes poskytl krajský úřad. Do voleb, které budou 20. a 21. září, eviduje 15 přihlášek. V roce 2020 se o přízeň voličů ucházelo 16 uskupení.

Přihlásilo se hned osm koalic

Letos se přihlásila dvě hnutí. ANO bude obhajovat vítězství, Přísaha dosud zastupitelské mandáty nemá. Úřad dále eviduje pět přihlášených politických stran. Jsou mezi nimi koaliční Piráti i opoziční SOCDEM. Do zastupitelstva se chce dostat také Demokratická strana zelených - Za práva zvířat, Koruna Česká a Nový směr.

Nejvíce se krajskému úřadu přihlásilo koalic, a to osm. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 kandidují pod značkou SPOLU. Strana zelených, Liberálně ekologická strana a politická hnutí SEN 21 a Idealisté kandidují pod názvem Hlas Moravy. Koalice Starostové pro jižní Moravu obsahuje hnutí STAN a SOL. SPD se spojilo s Trikolorou, PRO a Svobodnými. Koalice složená z Moravanů a Moravského zemského hnutí nese název Za Moravu! O mandáty se uchází také uskupení Lepší život pro lidi, Nestraníci pro jižní Moravu a Stačilo!

Úřad nyní přezkoumává předložené kandidátní listiny

Krajský úřad nyní přezkoumává předložené kandidátní listiny. „Nemá-li kandidátní listina náležitosti stanovené zákonem o volbách do zastupitelstev krajů nebo obsahuje-li nesprávné údaje, vyzve krajský úřad písemně zmocněnce politické strany, politického hnutí nebo koalice, aby závady odstranil ve lhůtě nejpozději do 16:00 dne 1. 8.," uvedla za hejtmanství Alena Knotková.

Krajský úřad pak v době od 1. do 3. srpna rozhodne o případném škrtnutí kandidáta, odmítnutí kandidátky nebo její registraci, která je podmínkou vytištění hlasovacích lístků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto JMK

Štítky volby, kraje, zastupitelstvo, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do krajského zastupitelstva se chtějí na jihu Moravy dostat Přísaha, Moravané nebo Koruna Česká  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.