Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Úterý 27. srpna 2024  |  Svátek má Otakar
Bez reklam

O senátorská křesla v Brně usilují učitelé i režisér, v Břeclavi zase vinař

Osm lidí se chce na podzim v části Brna ucházet o senátorský mandát. Sdělila to Radka Loukotová z brněnského magistrátu. Současný brněnský senátor a ministr školství Mikuláš Bek (STAN) znovu kandidovat nebude. Nové senátory budou Jihomoravané volit také v obvodě Břeclav. Tamní radnice eviduje devět přihlášek, řekl za úřad David Mahovský. Na Břeclavsku obhajuje mandát bývalý starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS). Uchazeči mohli podávat přihlášky do úterních čtyř hodin odpoledne. Senátní volby se uskuteční spolu s krajskými 20. a 21. září. Případné druhé kolo senátních voleb bude o týden později.

„V zákonem stanovené lhůtě podali pověřenému obecnímu úřadu zmocněnci politických stran, politických hnutí a koalic osm přihlášek k registraci. Jde o tři politické strany, dvě politická hnutí a tři koalice," uvedla Loukotová. Bližší informace o kandidátech může magistrát poskytnout až po registraci přihlášek začátkem srpna.

Do brněnského obvodu 59 patří městské části Brno-střed, Nový a Starý Lískovec, Bosonohy a Kohoutovice. Jedním z uchazečů o senátorský mandát bude režisér a dokumentarista Břetislav Rychlík, který je jako nezávislý nominantem ODS, TOP 09, Zelených a Pirátů. Za KDU-ČSL bude kandidovat poslankyně Marie Jílková. Za hnutí STAN bude v obvodu na podzim usilovat o senátorské křeslo podnikatel a zastupitel městské části Brno-střed Libor Zabloudil. Hnutí ANO se spojilo se SOCDEM. Společnou kandidátkou bude náměstkyně brněnské primátorky pro bytovou problematiku a správu majetku Karin Podivinská (ANO).

Senátní obvod 56 tvoří okres Břeclav a jih Brna-venkov. Od roku 2018 je břeclavským senátorem Koštial, jenž tehdy jako mikulovský starosta porazil ve druhém kole sommeliera Libora Nazarčuka (ANO). Za hnutí STAN bude na Břeclavsku do Senátu kandidovat starosta Moravského Žižkova Josef Osička. Podpoří ho také Piráti, kteří vlastní kandidáty nestaví. Hnutí ANO nominovalo lékaře a poslance Miloslava Janulíka. Kandidátem SOCDEM je ředitel břeclavského domova pro seniory David Malinkovič. V obvodě kandiduje také zakladatel hnutí Přísaha Robert Šlachta.

Přehled dosud známých kandidátů pro senátní volby v obvodu Brno-město:

Navrhující strana

Kandidát 2024

Kandidát 2018

ODS, TOP 09, Zelení, Česká pirátská strana

Břetislav Rychlík

ODS, TOP 09, Zelení, STAN: Mikuláš Bek

KDU-ČSL

Marie Jílková

Jan Špilar

STAN

Libor Zabloudil

Mikuláš Bek

ANO + SOCDEM

Karin Podivinská

ANO: Jaromír Ostrý

SOCDEM (dříve ČSSD): Pavel Kosorin

Přehled dosud známých kandidátů pro senátní volby v obvodu Břeclav:

Navrhující strana

Kandidát 2024

Kandidát 2018

SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09)

Rostislav Koštial

ODS: Rostislav Koštial

KDU-ČSL: Richard Zemánek

STAN

Josef Osička

Česká pirátská strana

Josef Osička

Karel Štogl

ANO

Miloslav Janulík

Libor Nazarčuk

SOCDEM

David Malinkovič

Jaroslav Válka

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky volby, senát, Jihomoravský kraj, Břeclav, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

Madam Marie Jílková je propagátorka gender ideologie a korporátních matek a paradoxně to členům KDU nevadí....(?)Tohle je už pro tuto stranu hodně za hranou......

Středa, 17. července 2024, 21:51Odpovědět

O senátorská křesla v Brně usilují učitelé i režisér, v Břeclavi zase vinař  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.