Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Vyšší účast a vítězství ANO. Kdo získal evropské hlasy na jihu Moravy

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Jihomoravském kraji hnutí ANO 2011 s 24,34 procenta hlasů před koalicí Spolu, která získala 24,28 procenta. Třetí nejúspěšnější stranou je Přísaha a Motoristé, pro které na jihu Moravy hlasovalo 10,05 procenta voličů. Vyplývá to z údajů, které na webu volby.cz zveřejnil Český statistický úřad.

ANO na jihu Moravy zopakovalo úspěch z roku 2019

Hnutí ANO tak na jihu Moravy zopakovalo úspěch z roku 2019, letos získalo větší podíl hlasů. Zatímco před pěti lety pro něj hlasovalo 19,71 procenta voličů, letos to bylo 24,34 procenta. Náskok před druhým v pořadí, kterým je letos koalice Spolu, měla tentokrát strana Andreje Babiše výrazně menší než v minulých eurovolbách. Zatímco tehdy druhá ODS získala 13,58 procenta hlasů a ANO jí unikalo o více než šest procentních bodů, tentokrát výsledek koalice SPOLU zaostává pouze o 0,06 procentního bodu.

Třetí příčku v kraji obsadila Přísaha a Motoristé se ziskem 10,05 procenta hlasů. Čtvrtá v pořadí byla koalice Stačilo!, dalo jí hlas 9,86 procenta voličů. Pětiprocentní hranici překročilo na jihu Moravy i hnutí STAN s výsledkem 8,12 procenta hlasů, Piráti se ziskem 6,78 procenta hlasů a SPD a Trikolora s 5,86 procenta hlasů.

Je rozhodnuto. Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo hnutí ANO před koalicí ODS, KDU-ČSL a TOP 09, následují Přísaha s Motoristy, Stačilo!, STAN, Piráti a SPD s Trikolorou. Volební účast se letos vyšplhala do rekordní výše, když...

Babiš oslovil nejméně voličů v Brně

Hnutí ANO zvítězilo ve volbách ve všech okresech Jihomoravského kraje s výjimkou Brna a Brněnska. Největší podíl hlasů získalo ANO na Znojemsku, kde pro něj hlasovalo 33,94 procenta voličů, nejméně voličů oslovilo v Brně, kde získalo 18,71 procenta hlasů.

V Brně a v okrese Brno-venkov ve volbách nejvíce hlasů získala koalice SPOLU, v Brně to bylo 29,21 procenta hlasů, na Brněnsku 25,46 procenta hlasů. Brno ve volebních výsledcích ze všech okresů jižní Moravy nejméně kopírovalo celostátní výsledky. Nejenže v Brně nezvítězilo ANO, ale výš než celostátní trojka Přísaha se umístilo hnutí STAN i Piráti. Ti v Brně získali největší podíl hlasů ze všech jihomoravských okresů a to 10,3 procenta.

Podívejte se, kdo z Brna a okolí bude v Evropě reprezentovat Českou republiku

Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo hnutí ANO před koalicí ODS, KDU-ČSL a TOP 09, následují Přísaha s Motoristy, Stačilo!, STAN, Piráti a SPD s Trikolorou. Volební účast byla rekordní, v celém Česku šlo volit 36,45 procent voličů, v...

Účast byla vyšší než před pěti lety

Minulé eurovolby v roce 2019 v kraji vyhrálo hnutí ANO s 19,71 procenty hlasů před ODS s 13,58 procenty hlasů a třetími Piráty, kterým dalo hlas 13,14 procenta voličů. Nad pětiprocentní hranici se v minulých volbách do Evropského parlamentu dostaly ještě KDU-ČSL, STAN s TOP 09, SPD a KSČM.

Účast voličů byla tentokrát vyšší než před pěti lety. Na jihu Moravy přišlo volit 36,85 procenta, v minulých eurovolbách přišlo svůj hlas v kraji odevzdat 29,54 procenta oprávněných voličů. V účasti u voleb tentokrát Brno porazil okres Brno-venkov, kde přišlo volit 39,35 procenta oprávněných voličů, druhá nejvyšší účast byla na Blanensku, a to 37,77 procenta. Brno bylo s 37,74 procenta až třetí v pořadí. Naopak nejméně lidí přišlo svůj hlas odevzdat na Hodonínsku, kde účast dosáhla 34,43 procenta. Ve srovnání s minulými eurovolbami ale byla účast vyšší ve všech částech Jihomoravského kraje.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky EU, volby, parlament, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyšší účast a vítězství ANO. Kdo získal evropské hlasy na jihu Moravy  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.