Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Brněnské hnutí nechce ruské sportovce na letní olympiádě. Vyzývá proto politiky, aby událost bojkotovali

Brněnská iniciativa NESEHNUTÍ vyzývá české politiky a političky, aby se připojili k bojkotu Letních olympijských her 2024, které se budou konat v Paříží. Cílem je podle organizátorů bojkotu vyjádřit solidaritu Ruskem napadené Ukrajině.

Hnutí po českých politicích a političkách chce, aby veřejně deklarovali, že se na protest proti povolené startu ruské výpravy nezúčastní olympiády v Paříži. 

„Považujeme za velmi nešťastné, že na nejsledovanější sportovní události světa, jejíž hodnoty jsou výjimečnost, respekt a přátelství, bude mít zastoupení válečný agresor, který napadl sousední zemi a tyto ideály soustavně porušuje,” ¨sdělil Marek Hadrbolec z NESEHNUTÍ.

Hadrbolec doplnil, že právě účast politiků a političek dává rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru falešnou legitimitu. „Jasně deklarovanou neúčastí je naopak možné dát jednoznačně najevo, že Rusko je válečný agresor a na olympiádu nepatří. A to bez ohledu na to, pod jakou vlajkou nebo označením jeho výprava startuje. Věříme, že naše politická reprezentace dostojí slovům o solidaritě s oběťmi ruské vojenské agrese a potvrdí to tímto hmatatelným krokem,” vysvětlil organizátor.

Ruská reprezentace bude na letní olympiádě startovat pod neutrální vlajkou a bez státních symbolů. „Toto rozhodnutí je chabým pokusem zabránit ruskému režimu, aby účast a výsledky své výpravy využil k vlastní propagandě. Sport je v Rusku tak úzce spojený se státním aparátem, že takové oddělení není možné. Absence vlajky nebo hymny nezabrání nedemokratickému režimu využít účast na olympiádě k šíření svého vlivu a posílení pozice na domácím poli,” řekl Hadrbolec.

Stěžejní podmínkou pro start ruských sportovců a sportovkyň je to, že aktivně nepodporovali válku na Ukrajině a nemají vazbu na vojenské složky. „Účast válečného agresora na Olympiádě však nelze omluvit tím, že členové a členky výpravy za válku v Ukrajině nemohou. Nemohou za ní ani ukrajinské civilní oběti nebo miliony lidí, kterým ruská invaze nenávratně změnila životy,” zaznělo od brněnského hnutí. K bojkotu se podpisem petice může připojit také široká veřejnost.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Brno, bojkot, olympiáda, Paříž, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luboš Pacik

Teda todlensto si Brno FAKT nezaslouží!!!

Pátek, 3. května 2024, 16:03Odpovědět

Brněnské hnutí nechce ruské sportovce na letní olympiádě. Vyzývá proto politiky, aby událost bojkotovali  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.