Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Prezident Mosambiku se po letech vrátil do Brna. Vzpomínal na studium i diskotéky

S velkou parádou se vrátil po letech studia do moravské metropole Filipe Jacinto Nyusi. Při návštěvě města současná hlava státu Mosambiku vzpomínala na studentská léta, místní lidi i na to, jak rozjížděl jako dýdžej diskotéku. Zároveň vysekl komplimenty primátorce za to, jak Brno nyní vypadá.

Prezident Mosambiku přiletěl na návštěvu do České republiky v pondělí. Po nášvětěvě zamířil se svou početnou delegací do Brna, ze kterého v roce 1990 odjížděl jako čerstvý absolvent strojního inženýrství na brněnské Vojenské akademii. Na radnici přivítali afrického státníka vedoucí představitelé Brna v čele s primátorkou. „Strávil jsem v tomto městě šest let a osm měsíců a dnes přicházím v doprovodu své manželky, delegace a svého syna,“ řekl mosambický prezident Filipe Jacinto Nyusi.

Nyusi pochválil, že je Brno stále krásné a čisté, ale podotkl, že je mnohem více plné lidí. Komplimentu se od čtyřiašedesátiletého politika také šéfka brněnské radnice Markéta Vaňková. „Gratuluji vám, je vidět, že město řídí žena a že je plné zeleně a květin, což oceňujeme. Ceníme si také toho, že jste mladou primátorkou, takže všichni jistě čelíte mnohým výzvám, které představují změnu mezi tím, jak jste to dělali dřív, a jak nyní,“ řekl.

Na studia v Brně nynější mosambický prezident vzpomíná s nostalgií. V osmdesátých letech minulého století dělal dýdžeje na diskotéce v hotelu Voroněž a užíval si noční život ve městě. V té době se také naučil plynně česky a češtinou se domluví dodnes. Po absolvování na univerzitě se vrátil do své rodné země, kde se v roce 2008 stal ministrem obrany. O sedm let později se v roce 2015 stal hlavou státu Mosambiku, kterému velí dodnes.

Na cestě do České republiky doprovázelo hlavu státu kromě rodiny i mnoho tamních politiků, mezi kterými byl i mosambický ministr obrany nebo ministr dopravy a spojů, který před lety také studoval v Brně. V Brně navštívili i prezidentovu alma mater, dnešní Univerzitu obrany, Krajský úřad a prošli se po brněnských památkách s průvodcem.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Brno/Marie Schmerková

Štítky návštěva, Mosambik, prezident, Brno, politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomas Jedno

Konečně přivezli čerstvou dávku matroše. :D To budou ODSáci mít zas co oslavovat. XD

Pátek, 11. srpna 2023, 14:15Odpovědět

Ladislav Harvánek

Bodejt by nevzpomínali. Také s námi jich několik studovalo a když jsme měli několikaměsíční praxi, tak také pilně praktikovali, zejména pak po vinárnách. A zatímco my ostatní jsme museli na pátou ráno vstávat do kravína či si připravit traktor a nářadí, tihle měli za úkol opatrovat včely, jichž bylo ve včelíně celé 3 úly. Byly to nejopečovávanější včely na světě, neb na jeden úl byli dva v/"včelaři".

Čtvrtek, 10. srpna 2023, 09:35Odpovědět

Karel Rada

Šukali nám holky, měli bony.

Čtvrtek, 10. srpna 2023, 08:08Odpovědět

Pavel Caba

no jo dovezl ji čerstej matroš

Středa, 9. srpna 2023, 11:29Odpovědět

Prezident Mosambiku se po letech vrátil do Brna. Vzpomínal na studium i diskotéky  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.