Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sundejte vlajku Ukrajiny z radnice, volají v Brně okamurovci. Ani omylem, reaguje úřad

Ani po roce a půl od vypuknutí války na Ukrajině neutuchají v největším městě Moravy spory o vyvěšené symboly na podporu napadené země. Žluto-modré vlajky dráždí především členy brněnského klubu SPD. Okamurovci žádají, aby státní symbol východevropské země zmizel z budov radnice. Jenže pro nápad nenachází mezi politiky podporu.

Se začátkem rusko-ukrajinského konfliktu vyvěsila na svých budovách řada měst a obcí v Česku vlajku napadené země. Státní symbol a zároveň symbol solidarity vlaje i na úřadech v Brně. To se ale nelíbí některým zastupitelům, kterým je toto gesto na podporu Ukrajinců stále trnem v oku. „Vyvěšení vlajky bylo vnímáno jako symbol podpory hned v začátku války, tedy na přechodnou dobu. Jsme přesvědčení, že pokračování instalace ukrajinské vlajky nemá žádný smysl, jelikož zemí, na jejichž území působí neoprávněně cizí vojska, je daleko více,“ řekl Drbně hlavní iniciátor nápadu, zastupitel Brna i městké části Brno-střed Leoš Prokeš (SPD).

Vlajka jako podpora 

O stažení symbolu v dopise okamurovci požádáli starostu městské části Brno-střed a Brno-sever. Tvrdí, že pokud se na úřadech vyjímá pouze státní symbol Ukrajiny, dává tím jeho osazenstvo najevo, že životy například Iráčanů či Syřanů pro ně mají menší cenu než ukrajinské. Prosbu, na které se klub jednomyslně shodl, odůvodňuje také tím, že na některých místech v tuzemsku už k podobným krokům došlo.

Radnice ale na slova členů SPD neslyší. „Vlajka visí i na dalších důležitých budovách, jako je brněnský magistrát, krajský úřad nebo rektorát Masarykovy univerzity. Vyjdřujeme tímto napadené zemi podporu a neuvažujeme o tom, že bychom ji měli sundávat,“ okomentovala pro Drbnu stanovisko Brna-střed jeho mluvčí Kateřina Dobešová.

Sochu moravského markraběte Jošta, která se nachází na brněnském Moravském náměstí, nově zdobí česká vlajka. Státní symbol se objevil na panovníkově štítu, který je od počátku války na Ukrajině ve žluto-modrých barvách na podporu napadeného státu.

Řešte důležité věci

Členové opoziční parlamentní strany, která působí v opozici také v Brně, chtějí, aby místo žluto-modrého praporu zavlála na uřadech moravská vlajka. „Lidi to povede k zájmu o historii českých zemí. Není lepší čas, kdy tuto výměnu učinit, než právě v červenci, který je zemským svátkem Moravy. Nejstarší zmínka o moravském praporu je z bitvy u Kressenbrunnu, která se odehrála 12. července v roce 1260,“ sdělil Prokeš a dodal, že by vlajka neměla vlát jen na svátek věrozvěstů Cyrila a Metoděje, ale měla by na úřadě být po celý rok.

Vedení městské části Brna–střed, v jehož čele stojí starosta Vojtěch Mencl (ODS), ale podobné inovátorské nápady rázně odmítá. Stejně jako ostatní opoziční strany. Například krajský zastupitel i člen zastupitelstva Brno–střed Petr Springinsfeld (Piráti) vnímá vystavení státního symbolu Ukrajiny jako vstřícný krok, který je podle něj navíc stále aktuální. Stejně tak hovoří i volení zástupci. „Nechápu, proč se nezabývají raději něčím důležitým, přijde mi to jako úplně zcestné gesto, které je dobré pouze ke zviditelnění,“ doplnila za Piráty Monika Lukášová Spilková (Piráti).

Na budově úřadu ve středu města momentálně visí dvě vlajky, česká a ukrajinská. O instalaci moravské vedení neuvažuje. „Jsem Moravák a jsem na to hrdý, ale celá ta otázka je problematická a myslím, že česká vlajka nás reprezentuje všechny. Jak Čechy, tak Moraváky,“ uzavřel Springinsfeld.

Strháváním ukrajinské vlajky posluhují aktivisté v Brně Putinovi, štve moravské hnutí

Ostrou a ráznou reakci vyvolalo počínání skupiny aktivistů z Brna, kteří v neděli strhli ze štítu jezdecké sochy markraběte Jošta ukrajinskou vlajku a nahradili ji moravskou orlicí. Proti uskupení se vymezili politici i Moravské zemské hnutí, jež...

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MČ Brno-střed/Facebook, Tereza Pulgretová

Štítky Brno, Ukrajina, vlajka, politika, SPD, Piráti, radnice, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Enenkl Rudolf

Pryč nejen z vlajkou Ukrajiny, ale i s vámi páni konšelé.

Středa, 26. července 2023, 17:12Odpovědět

Míra Jelínek

Hnus modro žlutej a ti pitomci na radnici příště nevolit !!

Středa, 26. července 2023, 11:44Odpovědět

Tomáš Nosek

Sundejte tu zasranou modro-žlutou vlajku, buzíci!!!

Úterý, 25. července 2023, 18:32Odpovědět

Zdeňka Fialová

BEZ KOMENTÁŘE

Úterý, 25. července 2023, 17:40Odpovědět

Leopold Prokes

Vlajky Tibetu se také osvědčily. Tibet je tam, kde byl a vyvěšování jeho vlajek, byl mnohdy jediný skutek některých politiků.

Úterý, 25. července 2023, 16:33Odpovědět

Dušan Kajan

Pri troche šťastia nejaký Chcimír z tej vlajky dostane infarkt a to by priamy úžitok pre ČR malo.

Úterý, 25. července 2023, 15:56Odpovědět

Baron Kocharovski

jo, "vlajka, jako podpora," ale hlavně: nic to nikoho nestojí, že?! je to JEN GESTO, nic víc! takový POKRYTECKÝ POSTOJ, jako celá brněnská radnice: jeden POKRYTEC VEDLE DRUHÉHO! :-(((

Úterý, 25. července 2023, 15:35Odpovědět

Sundejte vlajku Ukrajiny z radnice, volají v Brně okamurovci. Ani omylem, reaguje úřad  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.