Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Strháváním ukrajinské vlajky posluhují aktivisté v Brně Putinovi, štve moravské hnutí

Ostrou a ráznou reakci vyvolalo počínání skupiny aktivistů z Brna, kteří v neděli strhli ze štítu jezdecké sochy markraběte Jošta ukrajinskou vlajku a nahradili ji moravskou orlicí. Proti uskupení se vymezili politici i Moravské zemské hnutí, jež označilo akt za směšný. Podle moravistů je jednání odpůrců vodou na mlýn pro ruskou propagandu.

Vlnu pozornosti přitahuje v posledních týdnech jezdecká socha panovníka z rodu Lucemburků. Části veřejnosti vadí, že obrannou zbraň římského krále zdobí žluto-modrá barva na podporu Ukrajiny, kterou vojensky napadlo Rusko. Prozatímní vrchol sporů nastal v neděli, kdy skupinka lidí strhla prapor ze štítu a nahradila ho moravskou orlicí, symbolem Moravy. 

Dav aktivistů v Brně zaútočil na sochu Jošta. Strhl z něj ukrajinskou vlajku

V Brně zuří válka o sochu markraběte Jošta. Dílo na Moravském náměstí se o víkendu stalo terčem aktivistů, kteří na jeho štít vyvěsili moravskou orlici. Tvrdí, že hájí své město. Žluto-modrý ukrajinský prapor přitom na soše visel pouhé tři dny.

Brno není v Čechách

Snaha aktivistů se ale vůbec nesetkala s pochopením u samotného Moravského zemského hnutí, jež se dlouhodobě zasazuje o vyšší samosprávnost Moravy. Zástupcům hnutí v čele s jejich předsedou Ondřejem Hýskem vadí, že demonstranti svým jednání ve skutečnosti poškozují zájmy historického celku. Naráží zejména na výroky protestujících, kteří při strhávání státního symbolu východoevropské země vykřikovali hesla „Čechy Čechům“ nebo „Tohle je naše země“.

Je směšné, že považují Jošta za Čecha a myslí si, že je Brno v Čechách. Dělají tak Moravě i našim snahám o restituci zemského zřízení medvědí službu. Zasazujeme se o trvalé umístění moravské orlice na soše symbolizující markraběte Jošta, vítáme však, že v době války takto symbolicky Brno podporuje trpící Ukrajinu. Takové jednání jen nahrává Putinovi a jeho propagandě,“ popsal Drbně Hýsek. 

Podle Hýska si lze jen těžko představit, že by se podobná situace stala jinde v Evropě. Pomáhá si přitom historickou paralelou z roku 1968, kdy do Československa vpadla vojska Varšavské smlouvy. „Představte, že by v té době třeba Skotové vyvěsili na podporu země československou vlajku a nějaké místní nacionalistické hnutí by ji strhlo a vykřikovalo, že Skotsko patří Anglii,“ sdělil Hýsek. 

Ústupek „nešťastným“ lidem

Pochopení nenachází demonstranti ani u představitelů brněnské radnice. Radní Brna Marek Fišer (Piráti), do jehož gesce spadá oblast kultury, stejně jako autor uměleckého díla Jaroslav Róna vyjádřil znovu souhlas s vyvěšením ukrajinské vlajky. Postup demonstrujících nechápe. 

Jsou to nešťastní lidé, kterých mi je líto. Myslím si, že devadesát procent veřejnosti situaci chápe. Je potřeba podporovat Ukrajinu hmatatelně i symbolicky. Už jen kvůli naším závazkům ke Lvovu a Charkovu, což jsou partnerská města Brna,“ uvedl radní.

Šéf brněnské kultury zároveň dodává, že situaci město pozorně sleduje. Zatím neví, zda na sochu panovníka magistrát znovu ukrajinský prapor vrátí. „Předpokládám, že zatím nebudeme na Jošta vyvěšovat ukrajinskou ani žádnou jinou vlajku do doby, než se situace uklidní,“ sdělil Fišer. 

Máme podporu veřejnosti

Demonstranti si i přes kritiku za svými kroky stojí. Argumentují například tím, že cítí ve veřejném prostoru značnou podporu. „V současné chvíli je Jošt opět náš. Ukrajinská vlajka podle našeho názoru nepatří na sochu. Brno je součástí České republiky, čemuž mají odpovídat i státní symboly,“ popsal redakci jeden z iniciátorů akce.

Naopak přímé podpory ze strany politických stran se odpůrci nedočkali. Otevřeně neskrývá sympatie jen například nacionalistické hnutí Slušní lidé, které při letošních komunálních volbách kandiduje ve spojení s komunisty, zemanovci a nezávislými kandidáty pro město. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný, Facebook/Odposlechnuto viděno v Brně

Štítky Brno, Jošt, socha, Ukrajina, Rusko, Válka, Jošt Moravský, Vladimir Vladimirovič Putin, Moravské zemské hnutí, Ondřej Hýsek, Česko, Morava, Lucemburkové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dušan Skříšovský

Pan Vlastimil se nam do tech neofasistu nejak zamotal a spletl si staty. Fasismus buji na Ukrajine, viz. clanky na Seznamu cca deset let dozadu. Pozor! Ne ty novejsi, to uz prikaz znel jasne.

Čtvrtek, 14. července 2022, 12:55Odpovědět

Vlastimil Krátký

Neofašistům co strhávají vlajku demokratické Ukrajiny neustupovat. Vlajka Ukrajiny na štít Jošta, jakožto symbol solidarity s napadenou Ukrajinou patří. Ti co ji strhli jsou uplně stejní jako Heinlenovci, co před 80 lety strhávali československé vlajky, ti také místo ní věšeli Orlici. Sláva Ukrajině.

Středa, 13. července 2022, 18:50Odpovědět

IVAN FILIPEC

Stačí si přečíst vydaný SBORNÍK č.5/2016, články novinářu Pavel Letko, Jaroslav Bašta, Petr Žantovský, Jan Petránek, Lubo Huďo, Stanislav Novotný, Jan Schneider, Vitalij Zacharčenko. Ti psali objektivně, protože tam byli, potom všichni prohlédnou a zjistí, kdo tady manipuluje s celou evropou. NATO má být obranná aliance, ale zatím podporuje válku, místo aby se snažila o mírovou cestu.Vládni zmocněnec pro energetiku řekl -POKUD SE JIM, PRORUSKÝM SEPARATISTŮM POSTAVITE RYCHLE ČELEM, JAK TO UDĚLALI TŘEBA V ODĚSE, KDE JE UPÁLILI NEBO V DNĚPROPETROVSKU KDE JE ZABILI A POHŘBILI U SILNICE, TAK MÁTE KLID.Když to neuděláte tak máte válku. Kdo je tedy prvním, kdo tu válku začal. asi by se ván pane Glöcknere nelíbilo, kdy tady vládla nějaká národnostni menšina a zakázala používat český jazyk. Pokud jste takový zastánce UK, tak běžte bojovat za UK, každý normálni člověk ví, že tamní prezident je loutka, která křičí co má nařízeno. Proč porušovali Minské dohody / jako třeba i hitler pakt o neutočení a o okupaci Československa/ a stále chce válčit, ačkoli nemůže vyhrát, ale bude zničena celá UK. Rus chce pouze západní oblast UK.

Úterý, 12. července 2022, 16:59Odpovědět

Dušan Skříšovský

Brnenska radnice svym neustalym cpanim vlajky zkorumpovane a nacisticke zeme na ruzna mista, provadi Ukrajine medvedi sluzbu a nahrava Putinovi. Cele je otazka, jestli to nedelaji schvalne a nejsou prorusky. Protoze i obycejny normalni obcan vi, krom nekterych slunickarskych diskutujicich tupcu, ze to akorat plodi nenavist. Udelat treba o takove hovadine, jako je zlutomodry kus hadru, referendum, by to vyresilo. Toho se ale radni boji, protoze by rychle skoncili. Navic ten kus hadru ma stejnou hodnotu jako protestni pochod nebo protestni nota. Putinovi je to jedno, ono je to v podstate jedno vsem, jen si na tom nekdo honi svoje ego jaky je hrdina za penize tech druhych. Souhlasím s vetsinou nazoru tady.

Úterý, 12. července 2022, 13:27Odpovědět

Miroslav Vik

Každý rozumný a logicky uvažující člověk si jednoduše dokáže dát dvě a dvě dohromady.

Úterý, 12. července 2022, 11:37Odpovědět

Vlastimil Krátký

Malá skupinka příznivců SPD a fašistického Ruska a strhla vlajku demokratického státu, aby ji nahradila Orlicí. Ukrajinskou vlajku bych na štít Jošta vrátil, patří tam jako symbol solidarity. A má to také hlubší význam. Jošt nese českou vlajku na kopí a na štítu má ukrajinskou, protože dnes Ukrajina bojuje proti agresorům a je štítem bránicí Evropu před ruským imperialismem a nacionalismem. Každému rozumnému člověku je jasné, že Rusové by se na Ukrajině nezastavili.

Úterý, 12. července 2022, 11:11Odpovědět

Mira Glőckner

Ivánku, Ivánku (Filipec), tvá prostoduchost je očividná. Co věta, to perla blbosti. Čti dál svůj Mein Kampf a skončíš stejně... ;)

Úterý, 12. července 2022, 10:57Odpovědět

IVAN FILIPEC

Jen k ukrajinské válce, po Majdanu v Oděse zabili a upálili odpůrce Majdanu. Vyšetřováni skončilo tak, že ti odpůrci se sami zabili a upálili a potom se zakopali u silnice. Jediný Ukrajinec měl být souzen za vraždu, ale nebyl. Kdyby ho odsoudili, dali by najevo. že Rusy nelze zabijet beztrestně. UK zakázala Ruský jazyk, ačkoli většina UK ukrajinský mluvit neumí. Etnických Rusů je na Ukrajině více než pravých UK, menšina vládne většině a navíc ta menšina oslavuje a vyznamenává bývalé Banderovce, polofašistické nevojenské útvayy AZOV zařadí do pravidelné armády. Azov má na vlajce hákový kříž, to nejsou fašisti.Propaganda nás nutí odsuzovat Rusko, největší zlo je Amerika a NATO, ti chtěji válku. Kdyby chtěli mír, tak tam neposílají zbraně. Naše vláda nás zatáhla do války bez souhlasu parlamentu, když dodáváme zbraně, podporujeme a prodlužujeme válku, kterou UK nikdy nemůže vyhrát. Vyhraje jen USA, NATO a Rusko.

Úterý, 12. července 2022, 10:06Odpovědět

Mira Glőckner

Pokud má tato v Jihlavě vyřazená socha rytíře v Brně představovat Jošta Moravského, tak na jeho štítě ani kopí nemá co dělat žádná vlajka, kromě ryze moravských symbolů.

Úterý, 12. července 2022, 08:31Odpovědět

Baron Kocharovski

opravdu někdo věří, že POŠAHANÝ PUTIN "řeší" brěnskou HADRU na stupidní soše?! :-DDD jednoduše nechci žádnou vlajku cizího státu na brněnské soše, protože to POUZE rozdmychává vášně, ale fakticky vůbec nikomu a nijak NEPOMÁHÁ! a brněnská radnice by (si) konečně měla vytáhnout hlavu ZE ZADKU!

Úterý, 12. července 2022, 07:43Odpovědět

Miroslav Vik

Nenahrava to nikomu, problém je v tom že lidi už ta neustálá glorifikace UA štve. Moc to připomíná čas socialismu. Jeden správný názor a nic víc. Je mě vcelku jedno co si mezi sebou dělají země sovětského svazu.

Pondělí, 11. července 2022, 20:46Odpovědět

Joseph Xspy

Všechna pochybná hnutí jsou mi takříkajíc u ohonu stejně jako zaklínání Putinem .Pokud jsou v Brně a na Moravě obecně ve vedení idioti ,ať si dávají na štíty jezdeckých soch klidně svastiku ,ale pak ať nikdy nezapomenou natřít Brněnskou falickou galerii do české trikolóry, ať víme s kým má občan tu čest !!!

Pondělí, 11. července 2022, 19:15Odpovědět

Strháváním ukrajinské vlajky posluhují aktivisté v Brně Putinovi, štve moravské hnutí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.