Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Fiala je připraven poslat na Rhodos vládní letadlo. Potřeba jsou spíše auta, ozývá se z ministerstva

Česko je podle premiéra Petra Fialy (ODS) připravené vyslat na řecký ostrov Rhodos vládní letadlo a pomoci při případné evakuaci Čechů. Premiér to uvedl na twitteru poté, co situaci řešil s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti). Kvůli požárům na jihovýchodě Rhodu musely být evakuovány stovky českých turistů. Některé cestovní kanceláře vypraví pro své klienty repatriační lety.

Jsme v kontaktu s českými občany, diplomaty i cestovními kancelářemi. Zástupci ministerstva zahraničních věcí pomáhají lidem přímo na místě. Jsme připraveni vyslat vládní letadlo a poskytnout pomoc při případné evakuaci našich občanů," uvedl ministerský předseda.

Podle odhadů ministerstva zahraničí je na ostrově čtyři tisíce až pět tisíc českých občanů. Velké části se ale evakuace netýká, jsou v místech, která ohněm ohrožená nejsou. Mateřská skupina cestovních kanceláří Exim Tours a Fischer dnes v noci vyšle repatriační let z Prahy, který přepraví Čechy z nejvíce zasažených oblastí. Stejně tak učiní Čedok.

Vládu dnes kvůli postupu při evakuaci turistů kritizovali zástupci opozice. „Může se nám to líbit nebo ne, ale politika je někdy o symbolech. A to, že tahle vláda pošle tisícům Čechů na hořícím ostrově Rhodos dva konzulární úředníky, a ne naše letadlo, které by je přivezlo domů a které jindy vláda velmi ochotně půjčuje, je symbol jako blázen," napsal na twitteru poslanec Radek Vondráček (ANO).

Zástupci diplomacie uváděli, že ministerstvo je v kontaktu s cestovními kancelářemi, které dopravu zajišťují. Vrchní ředitel právní a konzulární sekce ministerstva zahraničních věcí Martin Smolek řekl, že není problém s leteckou dopravou Čechů z Rhodu do Česka, protože letiště normálně funguje. Podle něj jsou větší problémy s přepravou po ostrově, chybí vozy, taxi a autobusy částí území neprojedou. Ministerstvo proto řešilo hlavně to, jak dostat turisty na letiště.

Také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na twitteru už dříve uvedl, že vyslání vládního speciálu zatím nebylo potřeba. „...pokud by to bylo potřeba, vládní letadlo pro naše lidi na Rhodos samozřejmě pošleme. Zatím cestovní kanceláře jejich přepravu zpět do ČR zvládají a o pomoc nepožádaly," napsal. Vyzval veřejnost, aby nepropadala panice a sledovala spolehlivé zdroje informací.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter Petr Fiala

Štítky Rhodos, Fiala, letadla, evakuace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fiala je připraven poslat na Rhodos vládní letadlo. Potřeba jsou spíše auta, ozývá se z ministerstva  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.