Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dobré vztahy s Ukrajinou se Česku můžou hodit, míní odborník z Brna

Posílení česko-ukrajinských vztahů může přispět k tomu, že se Česko bude podílet na obnově Ukrajiny, jakmile válka skončí. V reakci na návštěvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského to uvedl vedoucí Mezinárodního politologického ústavu v Brně Vít Hloušek. Návštěvu vnímá jako poděkování Ukrajiny za pomoc při obraně proti ruské invazi. Náladu ve společnost podle něj návštěva nezmění.

„Zelenského itinerář je z hlediska pracovních cest nabitý a samozřejmě jsou pro něj důležitější cesty, jako třeba Istanbul, kam se chystá. Česko je ale od začátku války jednoznačným a reálným spojencem Ukrajiny a tohle je gesto poděkování za dosavadní pomoc. Je to logické pokračování intenzivní spolupráce," sdělil Hloušek. Prezident Petr Pavel kromě jiného ve čtvrtek řekl, že Česko přispělo za dobu trvání invaze celkovou hodnotou 45 miliard korun na boj proti ruské agresi.

Návštěva Zelenského je jedním z kroků, jak posilovat vztahy obou zemí, které Hloušek dlouhodobě vnímá jako dobré a přátelské. „Může se to hodit, až se podaří válku ukončit a Česko bude jednou ze zemí, která se bude podílet na poválečné rekonstrukci Ukrajiny. Mohlo by to otevřít dveře českým firmám na ukrajinský trh. Dlouhodobá kultivace vztahů je v zájmu nejen Ukrajiny, ale také Česka," dodal politolog.

Premiér Petr Fiala (ODS) po dnešním jednání se Zelenským řekl, že Česko daruje Ukrajině další útočné helikoptéry, statisíce kusů velkorážní munice, pomůže s výcvikem pilotů a daruje zemi simulátory, které umožní výcvik i přímo na Ukrajině. „Zelenského návštěva tak není čistě symbolická, ale myslím, že i bez ní by se na české pomoci vůči Ukrajině nic nezměnilo," řekl Hloušek.

Stejně tak se domnívá, že návštěva nezmění náladu ve společnosti. „Pro část veřejnosti, která vnímá Rusko jako hrozbu, je povzbuzením. Ty, kteří jsou lhostejní, stejně nebude zajímat. A pro proruské obyvatele bude akorát potvrzením v tom, že česká vláda jedná špatně," míní.

Zelenskyj zhruba po 16 hodinách v Česku odletěl z pražského Letiště Václava Havla. Poté dorazil na Slovensko, kde se setkal se svou slovenskou kolegyní Zuzanou Čaputovou. Při první návštěvě Prahy ho přijali prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala, šéf Senátu Miloš Vystrčil (oba ODS) a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Od ruského vpádu na Ukrajinu před téměř 500 dny navštívil několik západních metropolí včetně Londýna, Paříže, Berlína a Washingtonu.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Fiala/Facebook

Štítky Brno, univerzita, Ukrajina, válka, Rusko, politolog, odborník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

komu by se to mělo hodit???????????? Čechům určitě ne

Neděle, 9. července 2023, 09:33Odpovědět

Enenkl Rudolf

Zase si přišel pro peníze. Bulhaři ho poslali pitomce do prdele.

Neděle, 9. července 2023, 09:32Odpovědět

Dobré vztahy s Ukrajinou se Česku můžou hodit, míní odborník z Brna  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.