Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Loňské volby přišly státní rozpočet na téměř miliardu korun. Platilo se za tisk lístků i bezpečnost u uren

Volby v minulém roce přišly státní rozpočet na 959 milionů korun. Voliči loni vybírali své reprezentanty do třetiny Senátu a obecních zastupitelstev. Přes dalších pět set milionů korun obdržely z rozpočtu strany a hnutí. O rok dříve, kdy voliči vybírali nové poslance, stály volby státní rozpočet 672 milionů korun.

Český statistický úřad loni vynaložil na zpracování výsledků voleb téměř sto milionů korun. Hradit musel například služby elektronických komunikací. Ministerstvo vnitra potřebovalo na vytištění volebních lístků a jejich distribuci i na zajištění bezpečnosti během voleb téměř 134 milionů korun. Část peněz si také vyžádala příprava letošní volby hlavy státu.

Politické strany a hnutí získaly loni 575 milionů korun. Bylo to méně než před dvěma lety, kdy jim stát vyplatil v souvislosti s konáním sněmovních voleb přes miliardu korun. Stranám, které získaly ve volbách přes 1,5 procenta, tehdy vyplácel stokorunu za hlas jako příspěvek na volební náklady. Strany a hnutí pobírají od státu několik příspěvků. Za každého zvoleného poslance a senátora jim stát posílá ročně 900 tisíc korun, za každého krajského a pražského zastupitele 250 tisíc korun. Uskupení, které ve sněmovních volbách získají aspoň tři procenta hlasů, navíc inkasují stálý příspěvek na činnost. Pohybuje se podle volebního zisku od šesti milionů do deseti milionů korun za rok. Některé strany a hnutí navíc mají nárok na dotaci na práci politického institutu. Na činnost dostaly strany loni 527 milionů a 48 milionů na politické instituty.

Největší částku, 139,7 milionu korun, získalo hnutí ANO. Druhý nejvyšší příspěvek šel Starostům a nezávislým (STAN), kterým stát vyplatil 93 milionů korun. Na třetím místě mezi příjemci byla ODS, které stát zaplatil 87,2 milionu korun. Piráti získali 55,5 milionu korun, KDU-ČSL 52,3 milionu. Hnutí SPD stát přispěl částkou 40 milionů korun, TOP 09 získala 30,5 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky volby, hospodářství, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loňské volby přišly státní rozpočet na téměř miliardu korun. Platilo se za tisk lístků i bezpečnost u uren  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.