Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Česku chybí policisté. Přidejte jim peníze, žádá Vondrášek

O zvýšení platu policistů žádá policejní prezident Martin Vondrášek. Příslušníci sboru by nově měli pobírat sto čtyřicet procent průměrné české hrubé mzdy a civilní zaměstnanci nad devadesát procent. Policie podle něj jinak nebude konkurenceschopná na trhu práce. Návrh plánuje vznést na dubnové Bezpečnostní radě státu.

Policejní prezident Martin Vondrášek zdůraznil, že policie má v posledních dvou letech podstav kolem tisícovky policistů. Aktuálně je v České republice okolo 39 tisíc policistů, což je nejméně od roku 2015. „Pakliže má být zachován stejný bezpečnostní standard, potřebujeme k tomu adekvátní personální zajištění,“ uvedl. Podotkl, že policii se sice v posledních třech letech daří rekordně nabírat nové lidi, zároveň ale sbor zestárl, a rekordně vysoké jsou proto i odchody.

Loni brali policisté průměrně 51 969 korun, občanští zaměstnanci sboru pak 31 083 korun.

Z personálního podstavu existují podle Vondráška tři možné cesty. Zaprvé přehodnotit policejní agendy a některé ubrat, což ale nejde jednoduše bez změny zákona. Zadruhé optimalizovat síť základních policejních útvarů, čímž by se ale policie ocitla v situaci jako Česká pošta, která musí zavírat některé pobočky. „Nechceme odcházet z menších obcí. Občan by měl k policejní službě dál,“ poznamenal Vondrášek. Třetí cestou je podle něj právě vytvoření konkurenční výhody pro policii na trhu práce.

"Poměr průměrné hrubé mzdy v České republice a služebního příjmu policisty spadl na sto třicet procent. Musíme být na určité úrovni nad růstem průměrné hrubé mzdy v Česku - optimálně kolem sto čtyřiceti procent, abychom byli konkurenceschopní," prohlásil policejní šéf. U občanských zaměstnanců by chtěl dosáhnout nad devadesát procent průměrné hrubé mzdy v Českz, nyní je to osmdesát sedm procent. Návrh je podle něj pro stát akceptovatelný.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky policie, plat, Vondrášek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Nepomáhají články jako článek s primatorem Pražští strážníci neměli oprávnění zveřejnit video s ...prominentem. To je vytváření tlaku a vzniká dojem že někteří jsou si prostě rovnější. I putin říká, při mobilizaci nám na prominenty nesahejte(gubernátoři, oligarchové a jejich potomci).

Pondělí, 27. března 2023, 02:04Odpovědět

Jirka Bouma

Peníze chtějí všichni ne jenom policajti !

Neděle, 26. března 2023, 22:32Odpovědět

V Česku chybí policisté. Přidejte jim peníze, žádá Vondrášek  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.