Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnský lidovec Hladík se dočkal. Bude ministr, slíbil budoucí prezident

Několikaměsíční čekání je konce. Brněnský politik Petr Hladík (KDU-ČSL) se stane ministrem životního prostředí. Jmenování současného náměstka resortu přislíbil zvolený prezident Petr Pavel. Lidovec, kterého odmítl do funkce jmenovat prezident Zeman, rozhodnutí vítá.

Nový prezident Petr Pavel jmenuje Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí den po své inauguraci v pátek 10. března. Na tiskové konferenci po jednání s Pavlem to oznámil předseda vlády Petr Fiala (ODS) „Takto důležitá oblast nemůže zůstat bez odpovědného řízení," uvedl k termínu Hladíkova jmenování Pavel.

Za jeden z hlavních důvodů pro nejmenování Hladíka Zeman považoval to, že mu policie prohledala kancelář a zabavila počítač kvůli kauze přidělování městských bytů v Brně. Řízením ministerstva byl pověřen vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který Hladíka následně jmenoval svým náměstkem. Získal maximální rozsah kompetencí, které může ministr na svého náměstka převést.

Lidovci navrhli Hladíka jako nástupce Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) loni v říjnu. U jeho nominace setrvali i poté, co policie v brněnské kauze zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. Fiala poslal návrh na Hladíkovo jmenování Zemanovi koncem roku poté, co počkal na případný posun v kauze.

Zeman měl kromě této záležitosti k Hladíkovi i další výhrady. Má podle něj nedostatečné vzdělání v oboru životního prostředí a ve stranickém tisku publikoval inzerát, kterým hledal náměstka a další spolupracovníky pro svůj budoucí tým na ministerstvu, ač ještě nebyl jmenován. KDU-ČSL tehdy označila Zemanovo rozhodnutí Hladíka nejmenovat za protiústavní. Pokud by zbýval delší čas do konce prezidentova mandátu, trvali by lidovci na kompetenční žalobě.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Hladík/Facebook

Štítky Hladík, Minisetrstvo, Fiala, Vláda, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

už mu vrátili pc a kancelář??? už je zas čistý? je to další "odborník" ve vládě....brrr

Čtvrtek, 2. března 2023, 08:55Odpovědět

Baron Kocharovski

PODVODNÍK MINISTREM?! :-((( no fuj! v česku asi "normálka!" :-(((

Středa, 1. března 2023, 15:51Odpovědět

Emil Figl

Hladík je sympaťák. Jednou by mohl být i prezident!

Středa, 1. března 2023, 15:04Odpovědět

Brněnský lidovec Hladík se dočkal. Bude ministr, slíbil budoucí prezident  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.