Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Mendlovo náměstí vypadá mnohem lépe než před rekonstrukcí, myslí si zástupci Brna

Moravská metropole po necelém roce dokončila částečnou rekonstrukci Mendlova náměstí, které získalo nové zastávky, dlažbu, mobiliář i umělecké dílo. Proměna dopravního uzlu ale budí mezi veřejností rozpaky kvůli nevhodně umístěnému zábradlí či výstřední soše na počest zakladatele genetiky. Jak hodnotí výslednou opravu zastupitelé Brna, které mělo úpravy na starost, jsem se zeptali v pravidelné rubrice Brněnské Drbny Politická Korida.

Brno se chlubí. Se zpožděním ukázalo opravené Mendlovo náměstí a sochu, která se hýbe

Brno předvedlo lidem dokončenou opravu Mendlova náměstí. Dopravní uzel dostal nový mobiliář, vybavení zastávek i nepříliš stabilní sochu připomínající genetika Gregora Johanna Mendela. Na podobu plochy se rychle snesla kritika. Brňanům vadí...

Otázka adresovaná městským zastupitelům zněla následovně: Jak hodnotíte výslednou rekonstrukci Mendlova náměstí? 

(Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení)


Jiří Oliva (ČSSD)

Mně osobně se nový Mendlák líbí. Teď to sice vypadá, že tam není moc zeleně, ale jak se zazelenají a rozrostou ty nové stromy, bude to vypadat ještě mnohem lépe. 

Co je třeba ještě řešit jsou ta zábradlí, která se tam opravdu nehodí a podle mého názoru jsou i zbytečná. Bohužel požadavek na zábradlí byl od orgánů státní správy kvůli bezpečnostním normám.


Petr Hladík (Lidovci a Starostové)

Proměna Mendlova náměstí už byla vážně potřeba. Jednalo se o jedno z nejchaotičtějších a nejšpinavějších míst v Brně. Když jsme rekonstrukci na začátku plánovali, snažili jsme se hlavně o to, aby se z pouhého dopravního uzlu stal bezpečný a atraktivní veřejný prostor. A to se povedlo.

Už se tu nemusí jen chvátat na šaliny, ale dá se tu i zastavit, odpočinout si nebo posedět s přáteli. Probíhalo tu mnoho prací, které teď už nejsou vidět, třeba horkovod, nová kanalizace nebo vodovod. A pak hlavně práce na nových bezbariérových zastávkách. Vznikl nový park s unikátním monumentem na počest Mendela. Nově vysazené stromy se zavlažují speciálním systémem. A až trochu povyrostou vznikne zde rozsáhlý stín, který se stane vyhledávaným místem zvláště v horkých letních měsících.

Takový prostor nám v Brně obrovsky chyběl. Je to změna, a i když to nebylo to bez komplikací, věřím, že se z Mendláku stane další brněnské náměstí, kde se budeme rádi potkávat.


Markéta Vaňková (ODS + TOP 09)

Mendlovo náměstí včetně blízkého okolí vypadá významně lépe než dřív, o tom nemůže být pochyb. Už to není jen frekventovaný přestupní uzel, ale příjemné a komfortní místo. Prostor je přehlednější a bezpečnější, je zde více místa pro pěší, přibývá také zeleň – vysazeno bylo 30 nových stromů, přístřešky pro cestující dostanou zelené střechy a na tramvajové smyčce vznikne luční trávník.

Novou dominantou je monument Jaromíra Garguláka pojmenovaný Hrachovina, který názvem i ztvárněním připomíná odkaz zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. O soše se hodně živě diskutuje, což je mnohem lepší, než kdyby nechávala kolemjdoucí lhostejnými.

Leccos je po dokončení skryto pod zemí. Za plného provozu se podařilo zkoordinovat práce města Brna i jeho společností, takže se měnila kanalizace a vodovodní potrubí a také se teplárenské parovody přepojovaly na horkovody. Díky tomu by nás mělo trápit výrazně méně poruch způsobujících dopravní komplikace, což je pro příjemný život ve městě důležité.


Tomáš Skřička (SPD)

Celé náměstí působí sterilně.  "Plastika" je umístěna nešťastně. Připustím-li, že má vztah k Mendelovi, měla dominovat klášterní zahradě, kde vyrostl skleněný nesmysl za desítky milionů korun. 

Tomuto nefunkčnímu skleněnému monstru padl částečně za oběť platan, před lety strom roku a další velikán, ginkgo biloba. U obou, kromě silných větví, to odnesla podstatná část kořenů. O funkčnosti zastřešení zastávek snad ani nestojí za to se zmiňovat. S neskutečnými rozpaky jsem zjistil, že skleněný výtvor v klášterní zahradě má být navržen jako kulturní dědictví. Chudáci dědicové!


Oslovení zástupci Zelených+ Žít Brno, Pirátů a ANO nedodali odpovědi do termínu uzávěrky. Koalici Brna tvoří ODS+TOP 09, ANO, KDU-ČSL+STAN a ČSSD (pozn. redakce).

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky Brno, Mendlovo náměstí, Rekonstrukce, Socha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

jo, tak proto, že si PŘÍŽIVNÍCI NA MĚSTSKÉM ROZPOČTU, (vaňková, kerndl, kotěra jeden i druhý, hladík, oliva, skřička...) MYSLÍ, že mendlák vypadá lépe, ještě NEZNAMENÁ, že tomu tak opravdu je! :-((( já vám s určitostí řeknu, že 24,5 MILIONŮ KORUN vypdá STOKRÁT LÉPE, vy měštští GAUNEŘI! :-(((

Sobota, 25. února 2023, 14:20Odpovědět

Mendlovo náměstí vypadá mnohem lépe než před rekonstrukcí, myslí si zástupci Brna  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.