Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koaliční smlouvu v Brně podepsalo šest stran. Piráti šli do opozice

K podpisu koaliční smlouvy se dnes večer uchýlili v Brně, kde se na společné vládě nad městem domluvilo šest politických stran. Piráti z plánu na poslední chvíli couvli. Primátorkou zůstane i na další čtyři roky Markéta Vaňková (ODS), která byla jedničkou kandidátky koalice občanských demokratů a TOP 09.

Do velké koalice, která považuje za hlavní prioritu řešení energetické krize, si SPOLEČNĚ vzalo ANO, KDU-ČSL se STAN a ČSSD. Uskupení má dohromady dvaačtyřicet z pětapadesáti zastupitelů, přičemž v opozici nechalo Zelené s Žít Brno, Piráty a SPD s Trikolorou. O dohodě informovala Vaňková v pondělí poté, co se setkala se zástupci jednotlivých stran.

Původně se do koalice měli přidat také Piráti. Ve středu odpoledne, tedy pár hodin před podpisem smlouvy, ale vystoupil šéf strany Marek Lahoda (Piráti) s prohlášením, že raději zůstanou v opozici. „Je to kvůli kauzám, které vyšly na světlo. Byla to pro nás poslední kapka. Nemůžeme koaliční smlouvu podepsat s čistým štítem, když ostatní partneři mají na sobě nějaký škraloup,“ řekl Drbně s odkazem na policejní razie, které se na brněnských radnicích za poslední měsíc udály.

Dojednáno, o vládu nad největším moravským městem se podělí ODS+TOP 09, ANO, KDU-ČSL + STAN, Piráti a ČSSD. Primátorkou zůstane na další čtyři roky občanská demokratka Markéta Vaňková. V následujících dnech hodlají zástupci koalice podepsat...

Silná bude ODS i ANO

Primátorka si chce vzít pod svá křídla oblast kultury, která zahrnuje mimo jiné realizaci plánů na Janáčkovo kulturní centrum, jehož stavba se v Brně chystá už dvacet let. Energetiku dostane na starost její straník Robert Kerndl (ODS), jemuž připadne rovněž post náměstka i resort sociální péče. SPOLEČNĚ bude mít také oblast dopravy, sportu a zdravotnictví.

Na druhém místě se v komunálních volbách umístilo ANO, které se do vedení magistrátu vrací po čtyřech letech. Brněnská odnož se musela znovu zrodit poté, co ji zrušilo celostátní vedení strany kvůli kauze Stoka. Prvním náměstkem se stane René Černý (ANO). ANO dostane na starost územní plánování, bydlení a marketing.

Brněnští Piráti vycouvali z koalice. Vadím jim, že na radnici chodí policisté

Nečekanou zápletku do jednání o nové koalici v Brně vnesli Piráti. Navzdory pondělní dohodě, podle níž měli být součástí vedení města, nakonec z jednání na poslední chvíli vycouvali. Vadí jim, že političtí partneři mají za sebou kauzy, které...

Oblast majetku získala ČSSD. S domluvenou koalicí nejsou příliš spokojení lidovci, kteří se postarají o školství, životní prostředí a rodinnou politiku. V jejich představách by bylo ideální, kdyby Brno vedla koalice, která kopíruje tu vládní. „Nakonec jsme ale souhlasili, protože nám koalice umožňuje dokončit rozjeté projekty, které jsou pro nás důležité,“ řekl za stranu, jež se věnuje například ekologii či odpadovému hospodářství, Filip Leder (KDU-ČSL). 

V Brně přišlo k zářijovým volbám do Zastupitelstva města Brna 41,9 procenta lidí. Do zastupitelstva se dostalo sedm uskupení, která překročila pětiprocentní hranici. Po čtyřech letech slavili návrat Zelení, kteří společně s Žít Brno a Idealisty získali 5,97 procenta. Dosud vedla Brno koalice složená z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky volby, koalice, koaliční smlouva, Brno, ODS, ANO 2011, Markéta Vaňková, KDU-ČSL, Česká pirátská strana, ČSSD, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koaliční smlouvu v Brně podepsalo šest stran. Piráti šli do opozice  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.