Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno povede velká koalice. Primátorkou zůstává Vaňková

, aktualizováno 17. října 2022, 12:44

Dojednáno, o vládu nad největším moravským městem se podělí ODS+TOP 09, ANO, KDU-ČSL + STAN, Piráti a ČSSD. Primátorkou zůstane na další čtyři roky občanská demokratka Markéta Vaňková. V následujících dnech hodlají zástupci koalice podepsat koaliční smlouvu. Za hlavní prioritu určilo rodící se vedení Brna oblast energetiky.

V čele Brna bude nadále Markéta Vaňková, která se ve funkci hodlá zaměřit na kulturu. Primátorka řekla, že k podpisu koaliční smlouvy dojde nejspíše ve středu. O den později se koná městské zastupitelstvo. V nynější těžké době je důležité se dívat na problémy z více úhlů. Platforma politických stran je velká výzva. Budeme snažit dosáhnout shody i za cenu kompromisů,“ řekla staronová primátorka moravské metropole. 

Prioritou nových představitelů města je podle Vaňkové energetika, kterou dostane na starost Robert Kerndl (ODS), jemuž připadne rovněž post náměstka i resort sociální péče. Dále se počítá, že ODS a TOP 09 kandidující pod hlavičkou SPOLEČNĚ získají post náměstka a resort dopravy, jehož zůstane šéfem Petr Kratochvíl (ODS), sportu, který si vezme na starost Tomáš Aberl (TOP 09). Současně připadne vítězi voleb zdravotnictví, u kterého ještě není jasné, kdo se jej ujme. 

Vrací se ANO

Do čela města se po čtyřech letech vrací hnutí ANO, které skončilo ve volbách na druhém místě. Babišovcům připadne pozice prvního náměstka, jímž se stane René Černý (ANO). Dále dostane ANO radního pro územní plánování, kterým bude Petr Bořecký (ANO), současný radní na Brně-střed, bydlení, kterou svěří koalice starostce Králova Pole Karin Karasové (ANO), a marketingu. S nabídkou jsme souhlasili, protože nabídnuté gesce nám umožňují naplnit podstatnou část našeho volebního programu," řekl Černý. 

Lidovci skřípali zuby

Lidovci a Starostové povedou školství, životní prostředí a rodinnou politiku. Konkrétní jména ještě ale neoznámili. U křesťanských demokratů i tak nevládne optimální nálada z řešení Vaňkové. Dosluhující první náměstek primátorky a člen vyjednávajícího týmu Petr Hladík (KDU-ČSL), který nabídku minulý týden ve čtvrtek kritizoval, chyběl u pondělního jednání. Podle jeho stranického Filipa Ledera je důvodem absence fakt, že se připravuje na novou funkci ministra pro životní prostředí. Návrhu občanských demokratů nakonec dali členové tradiční politické strany zelenou. Hladík přijal nabídku široké koalice se skřípěním zubů. Přesto jsme ale souhlasili, protože nám to umožňuje dokončit rozjeté projekty, které jsou pro nás důležité,“ sdělil Leder za lidovce, kteří se věnovali v posledních letech zejména ekologickým dotacím, zeleným střechám či odpadovému hospodářství. 

Piráti se poradí

ČSSD má přislíbenou oblast majetku, již se chopí Jiří Oliva (ČSSD). Pirátům, kteří ještě nabídku prodiskutují na stranickém jednání, nabídli občanští demokraté oblast participace a strategického rozvoje. Lídr Pirátů Marek Lahoda řekl už dříve, že čekali od primátorky lepší návrh. Zvláště toužili po dopravě. „Chtěli jsme resort dopravy, abychom ji posunuli do 21. století. ODS nám řekla, že má pana Kratochvíla a své lidi,“ sdělil Lahoda. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, koalice, Politika, Vaňková, Markéta Vaňková, ODS, ANO 2011, KDU-ČSL, ČSSD, TOP 09, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno povede velká koalice. Primátorkou zůstává Vaňková  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.