Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Brně čekají na koalici. Nechci Zelené, zjistila primátorka

Zatímco jinde podepisují memoranda a skládají nová vedení radnic, Brno si dává i čtrnáct dní po volbách načas. Primátorka a lídryně vítězné koalice ODS a TOP 09 Markéta Vaňková zatím z povolebních jednání vyloučila Zelené a Žít Brno. Konkrétnější představu o budoucnosti města chce mít do pátku.

Poslední naplánovaná povolební schůzka čeká jedničku brněnské kandidátky ODS v pondělí odpoledne. Ke stolu zasedne Vaňková s uskupením Lidovci a Starostové, které si z komunálních voleb odneslo deset mandátů do Zastupitelstva města Brna. Zatímco o případné programové shodě s dalšími subjekty má SPOLEČNĚ už jasno, s koalicí pod vedením náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) se muselo potkat několikrát.

„Musíme si ještě ujasnit některé body programu. Naše jednání ale neovlivní fakt, že se pan Hladík ujal pozice ministra životního prostředí. Je sice členem vyjednávacího týmu, personální obsazení ale není tak podstatné,“ řekla dnes Drbně primátorka s tím, že konkrétní posun v plánování koalice očekává ke konci pracovního týdne.

Zbývají dva týdny

Z případných jednání vyřadila ODS a TOP 09 Zelené a Žít Brno, s kterými se vítězná koalice neshodla na tématu energetiky. Zatímco Vaňková věří v efektivitu výstavby horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany, strana, jež si od voličů získala přes šest procent hlasů, nadšení z projektu nesdílí. „My jsme zase měli problém s řešením energetické krize, které uskupení Zelení a Žít Brno při jednáních popsalo,“ řekla Vaňková.

Schůzky si SPOLEČNĚ umí představit s ANO, Piráty i ČSSD. S SPD, která ve volbách překročila potřebnou pětiprocentní hranici, nejednala primátorka ani tento týden. Jasno ale podle dnešních slov nemá v žádné spolupráci ani konkrétním rozdělení gescí. Ustavující zastupitelstvo přitom musí zasednout nejpozději 24. října.

Razie odhalila podvody

Brněnskou politickou scénu zasáhla v minulém týdnu kauza s podvodným přidělováním obecních bytů. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zadrželi osm lidí a provedli desítky domovních prohlídek. Ve vazbě skončily dvě osoby, přičemž jednou je člen ODS a v nedávných komunálních volbách zvolený zastupitel na Brně-střed Otakar Bradáč. 

Obviněnému Bradáčovi odebrali kvůli kauze s brněnskými byty funkce

Vazbu uvalil minulý týden soud na zastupitele městské části Brno-střed Otakara Bradáče. Podle policistů je politik součástí brněnské "bytové mafie", již odhalila velká razie. Obviněným se dnes zabývali i radní, kteří rozhodli o jeho odvolání z...

Podle náměstka brněnské primátorky Roberta Kerndla (ODS) neovlivní kauza sestavování koalice, jelikož se týká pouze jedné městské části. ODS nyní vyčkává, jestli se straně ozve právní zástupce obviněného politika. „V kontaktu s panem Bradáčem nejsme. Musíme zjistit, co se opravdu stalo, protože veškeré informace máme jen přes média. Chceme vědět více," uvedl Kerndl.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky koalice, volby, komunální, ODS, Brno, Markéta Vaňková, Žít Brno, TOP 09, KDU-ČSL, Petr Hladík, Starostové a nezávislí, Zastupitelstvo města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

Kdo chce ODS ?

Sobota, 7. ledna 2023, 12:36Odpovědět

Baron Kocharovski

...s podivnými pozemky...

Pondělí, 10. října 2022, 20:44Odpovědět

Baron Kocharovski

ods nechce zelené, jak tvrdí primátorka vaňková?! a kdo chce ZLODĚJE z ods? kerndla, kotěru romana, (asi i kotěru kamila), blažka..., ale i vaňkovou, s podivními pozemky...! jste jen podvodníci, jeden vedle druhého! :-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Pondělí, 10. října 2022, 20:43Odpovědět

V Brně čekají na koalici. Nechci Zelené, zjistila primátorka  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.